Slovenskí žiaci vyhrali na českom veľtrhu cvičných firiem

TASR, 6. marca 2020 o 04:08

V hlavnej kategórii Najlepšia firma na 12. ročníku Veľtrhu cvičných firiem v Ostrave získali prvé tri ceny cvičné firmy zo Slovenska.

Študenti majú možnosť založiť si cvičnú firmu a vyskúšať si tak podnikanie.

Foto: Shutterstock.com

Na svojej stránke o tom informuje Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV). Na veľtrh prišlo takmer 30 cvičných firiem z Českej republiky, Slovenska, Poľska a Maďarska.

Cvičné firmy (CF) majú základné oddelenia bežného reálneho podniku. Žiaci v nich majú priestor robiť chyby, ktoré nemajú taký ekonomický dopad ako v reálnej firme, no zároveň plnia výchovnú funkciu. V roku 2018 na Slovensku fungovalo približne 720 cvičných firiem.

Najlepšou cvičnou firmou sa stala BikeFamily z Hotelovej akadémie Liptovský Mikuláš. Na druhom mieste sa umiestnila CF Propagátor zo Spojenej školy Modrý Kameň a tretie miesto získala CF Simon Pastucha - Barber surprise shop, ktorý spadá pod bratislavskú Obchodnú akadémiu na Nevädzovej ulici.

Súťaže cvičných firiem sa uskutočnili aj v ďalších deviatich kategóriách, ktoré vyberali najlepší stánok, katalóg, prezentáciu, reprezentanta, slogan či vizitku a celkovo najlepšiu odprezentovanú cvičnú firmu za 90 sekúnd.

Porota ocenila aj najoriginálnejší podnikateľský zámer. Cenu odovzdalo aj Slovenské centrum CF, ktoré na Slovensku pre tieto firmy simuluje úrady štátnej správy. Slovenskí súťažiaci sa dostali do prvej šestky v takmer každej súťažnej skupine s výnimkou kategórie najlepšieho firemného sloganu.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >