Škvrny na oblečení, ako ich odstrániť? Čo platí na kečup, krv, mastnotu či trávu a kedy nesmiete použiť teplú vodu?

pt, 29. februára 2024 o 06:54

Často ani nevieme ako, a už nemilo „svietia“ na oblečení. Škvrny od jedla, trávy, krvi, fixky, ovocia či vína neraz idú ťažko odstrániť a niekedy poškodia látku natrvalo. Ako si s nimi poradiť? Viete, že na každú zaberá niečo iné a že vôbec nie je jedno, kedy ich začneme odstraňovať?

Škvrny odstraňujte čo najskôr, keď je látka suchá, už môže byť neskoro.

Foto: shutterstock.com

Škvrny je dobré odstraňovať čo najskôr, aby sa nežiaduca látka nedostala do hĺbky našej tkaniny, ktorú chceme mať čistú. Až keď je škvrna naozaj preč, možno začať so sušením či žehlením oblečenia (obrusu, závesu a podobne). Je to naozaj dôležité, pretože, ako pripomína online magazín ekoreštart.sk, teplo (aj to zo žehličky) dokáže škvrnu v látke natrvalo zafixovať.

A ako jednotlivé škvrny riešiť? Magazín prináša stručný prehľad, ako si poradiť v konkrétnych situáciách:

Káva

Čo najrýchlejšie utrite škvrnu papierovou utierkou, potom namočte poliatu vec na 15 minút do 1 litra vlažnej vody, s pol lyžičkou saponátu na riad a polievkovou lyžicou octu. Potom normálne operte.

Krv

Látku namočte do studenej vody, nie do horúcej, tá by ju zafixovala. Potom preperte saponátom na riad, opláchnite. Ak to nepomohlo, pridajte ešte trošku peroxidu vodíka. Ten sa považuje za ekologický čistiaci prostriedok. Rozkladá sa na vodu a kyslík a nezanecháva žiadne škodlivé zložky. Je plne biologicky odbúrateľný, šetrný voči vláknam a účinný aj pri nízkej teplote. Pozor ale, môže z oblečenia vytiahnuť farby.

Tráva

Tu pomáha biely ocot. Zrieďte ho s vodou (zasa studenou!) v pomere 1:2 a napríklad pomocou kefky škvrnu odstraňujte. Napokon operte v práčke. oďte veci do prania s tekutým pracím prostriedkom.

Mastnota

Nakvapkajte na ňu saponát na riad, opláchnite v studenej vode a opäť kefkou vtierajte do látky. Pomôcť môže aj opláchnutie bielym octom a následne vodou. Prípadne nasypte kukuričný škrob, ktorý absorbuje olej a mastnotu a uľahčuje ich odstránenie. Je šetrný ku tkaninám a bezpečný pre väčšinu materiálov. Je to prirodzené, netoxické riešenie na odstránenie mastnej škvrny. Ďalšou možnosťou je ryžová múka, sóda, prípadne krieda.

Fixka

Tu pomáha lieh. Ak ho nanesiete na škvrnu, pridržte na opačnej strane látky papierovú utierku, aby ste zabránili rozširovaniu, rozpíjaniu škvrny.

Paradajky, kečup

Pustite naň studenú vodu, ale z opačnej strany látky, aby ste paradajkovú šťavu vytlačili smerom von. Potom prešúchajte s naneseným čistiacim prostriedkom, prípadne peroxidom a operte v práčke.

Pot

Na ten je účinná pasta zo sódy a vody v pomere 4 polievkové lyžice sódy a štvrť šálky vody. Naneste na látku, nechajte usušiť a operte.

Víno

Nasypte na škvrnu soľ, nechajte postáť a operte v studenej vode a pracím prostriedkom. Nie je však vhodná na materiály ako kožušina, semiš, koža, môže zmeniť ich farbu.

Ovocie

Podobne ako pri škvrnách od potu, účinná je pasta zo sódy. Zmiešajte 3 polievkové lyžice sódy s 1 polievkovou lyžicou vody a naneste na škvrnu. Nechajte pôsobiť 15 minút a potom opláchnite teplou vodou. Votrite niekoľko kvapiek tekutého pracieho prostriedku priamo na znečistené miesta, nechajte päť minút pôsobiť, opláchnite teplou vodou a vhoďte veci do prania.

Čokoláda

Látku opláchnite v studenej vode, v rukách preperte s pracím prostriedkom, nechajte máčať ešte polhodinu v studenej vode a potom normálne operte v práčke.
Celý článok o odstraňovaní škvŕn a ďalších užitočných tipoch si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >