Veríte, že viac pracieho prášku lepšie operie bielizeň? Opak je pravdou, vysvetlenie je jednoduché

pt, 8. marca 2023 o 04:41

Robíte to tiež tak? Ak idete prať špinavú bielizeň, automaticky pridáte na množstve pracieho prostriedku, veriac, že sa operie kvalitnejšie? Nerobte to, opak je totiž pravdou.

Aj pranie je malá veda.

Foto: Shutterstock.com

Prací prostriedok má síce zbaviť oblečenie špiny, ak ho je priveľa, narobí to viac škody než úžitku. Vysvetlenie je jednoduché: „Keď použijete pracieho prostriedku príliš veľa, nie všetko sa do konca prania stihne vypláchnuť a na oblečení ostanú zvyšky prášku. Navyše, nadbytok pracieho prostriedku vedie k príliš veľkému peneniu, ktoré zabraňuje treniu. Toto trenie je veľmi dôležité, pretože pomáha odstraňovať nečistoty a škvrny z látky. Ak je vo vode príliš veľa pracieho prostriedku, medzi oblečením vzniká menšie trenie,“ vysvetľuje online magazín ekoreštarst.sk v článku venovanom efektívnemu praniu.

Ako dodáva, nadmerná pena je nežiaduca ešte z ďalšieho prostého dôvodu: Zachytáva nečistoty a opätovne ich ukladá na šaty. „Na konci prania vám zostane kôš plný bielizne, ktorá môže byť ešte špinavšia, ako keď ste ju vložili do práčky,“ konštatuje.

Priveľa pracieho prostriedku škodí aj samotnej práčke. Príliš veľa peny ju znečistí, bubon zostane slizký bubon a práčke zapácha zatuchlinou. Čo sa týka samotných šiat, okrem nevypratej špiny na nich zostanú aj viditeľné stopy po pracom prostriedku, čo v spoločnej kombinácii môže vyvolať nekomfortné pocity ako svrbenie či v horšom prípade vyrážky. Znehodnocuje sa tiež samotný materiál a jeho vlastnosti, blednú farby.

Ak chcete prať efektívne, podľa magazínu zväčša postačí na jedno pranie 35 ml tekutého pracieho prostriedku, pretože tie sú oveľa koncentrovanejšie ako prášok. „Dve polievkové lyžice sú naozaj viac než dostatočné, na efektívne vyčistenie aj väčších náplní (nad 8 kg). Na priemernú záťaž okolo troch kíl potrebujete ešte menej. Mala by vám stačiť jedna polievková lyžica,“ konštatuje online magazín ekoreštart.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >