Skúsený psychiater radí, ako s pomocou byliniek zvládnuť súčasný nadmerný stres

Gabriela Bachárová, 27. novembra 2021 o 05:20

Kritická covidová situácia dolieha psychicky asi na každého. Úzkosť, nervozita, depresie. Ako si pomôcť? Banskobystrický psychiater Michal Patarák radí, ktoré bylinky naozaj fungujú a dokážu nepríjemné stavy zmierniť.

Psychiater Michal Patarák.

Foto: archív Michala Pataráka

„Čoraz viac ľudí sa ma pýta na rastlinné prípravky, ktorými by bolo možné znížiť úzkosť a napätie, aby si mohli pomôcť a pritom nemuseli navštíviť psychológa alebo psychiatra. Samozrejme, v tomto postupe je ukrytá dvojsečná zbraň, ktorá napokon môže ublížiť, pretože príliš dlhé vyčkávanie pri závažnejších príznakoch nie je múdrym riešením,“ vraví odborník z Fakultnej nemocnicie F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Ak však symptómy stresu nie sú natoľko závažné, že by znemožňovali vaše bežné aktivity alebo povinnosti, a ak netrvajú príliš dlho, odporúča Michal Patarák niekoľko osvedčených byliniek a preverených bylinných preparátov, ktoré môžu naozaj pomôcť. Nasledujúce riadky nemajú slúžiť ako propagácia konkrétnych výrobkov, ale ako rady skúseného psychiatra, ktorý vie, čo na úzkosť či depresiu z prírodných medikamentov skutočne funguje.

Na depresívne nálady a večerný splín môže podľa odborníka dobre pôsobiť čaj z ľubovníka bodkovaného. Látky v ňom obsiahnuté pôsobia antidepresívne a zlepšujú náladu. „Uvoľňujúci účinok môže mať medovka lekárska a mäta prieporná. Posledné dve rastlinky sa často využívajú v kombináciách v rôznych čajových zmesiach na uvoľnenie a zníženie napätia. Na nespavosť sa používajú čaje z valeriány lekárskej,“ uvádza Michal Patarák na svojom facebookovom profile.

Psychiater ďalej zo svojej praxe odporúča konkrétny prípravok Persen, ktorý obsahuje zmes suchých extraktov koreňa valeriány lekárskej, medovky lekárskej a mäty priepornej. „Používa sa pri psychickej záťaži, nepokoji, podráždenosti a dočasných ťažkostiach so zaspávaním. Nevýhodou je, že človek musí užiť 3 - 4 tabletky pred spaním, ak má problém so zaspávaním. Alebo dokonca trikrát denne, ak má problémy s nervozitou a podráždenosťou. V miernych prípadoch sa však môže dostaviť úľava aj po 1 - 2 tabletkách. Liek nie je viazaný na lekársky predpis,“ popisuje.

Ďalší prípravok predávaný pod názvom Vitango je extrakt koreňa a podzemku rozchodnice ružovej. „Pomáha na únavu alebo pocity slabosti, ktoré sa objavujú v súvislosti s nadmerným stresom alebo preťažením. Užívať by sa mal dvakrát denne pred jedlom - ráno a na obed,“ vysvetľuje lekár. Liek rovnako nie je viazaný na lekársky predpis.

Tretím v poradí je Lavekan obsahujúci silicu levandule úzkolistej. Účinné látky znižujú úzkosť, zlepšujú spánok. Užívať sa má podľa odborníka jedna kapsula denne, pri problémoch s dennou úzkosťou ráno, pri problémoch so zaspávaním večer. Sú však ľudia, ktorých ťažkosti sa miernia až po dvoch kapsulkách denne, pričom niektorým ľuďom pomáha aj používanie podľa potreby v rôzne časti dňa. Liek rovnako zoženiete bez predpisu.

„Baldrian je suchým extraktom z koreňov valeriány, Baldrian Combi okrem toho aj z listov medovky. Nie sú viazané na lekársky predpis a výhodou je odporučené užívanie aj u detí nad 12 rokov pri problémoch so stresom, nepokojom, podráždenosťou alebo nespavosťou, samozrejme aj u dospelých. Užíva sa jedna a podľa úrovne symptómov aj 3 - 4 tablety denne,“ spomína Michal Patarák ďalší možný prípravok.

Okrem menovaných liečiv existuje na trhu mnoho doplnkov výživy, ktoré sú určené na zmiernenie účinkov stresu, zníženie únavy, úzkosti alebo zlepšenie depresie. „Veľmi im nedôverujem, ale poškodiť väčšinou nemôžu, okrem toho, že vám dosť uberú z peňaženky,“ konštatuje Michal Patarák a pripomína, že ak sa psychický stav nezlepší počas dvoch či štyroch týždňov, mal by už človek vyhľadať odborníka, respektíve psychológa či psychiatra.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >