Škôlka zakázala mamičke dojčiť vo svojich priestoroch, má na to právo?

Patricia Poprocká, 1. februára 2022 o 04:29

„... týmto Vám zakazujem kojenie dieťaťa v priestoroch materskej školy, v opačnom prípade môže byť dieťa zo škôlky vylúčené.“ Nariadenie v takomto duchu vydala jedna z bratislavských materských škôl, kde riaditeľke prekážalo, že matka dieťa pred odchodom zo škôlky nadojčí.

Dojčenie potrebujú aj staršie deti, umožnime im to.

Foto: shutterstock.com

Mamička si želá zostať v anonymite, preto ani neuvádzame názov škôlky. Riaditeľka sa v nariadení odvolávala na protipandemické opatrenia a na školský poriadok. „Žiadam Vás rešpektovať riaditeľský zákaz, v opačnom prípade môže riaditeľka prerušiť dochádzku alebo vylúčiť dieťa z materskej školy,“ uvádza v písomnom nariadení.

Faktom je, že zdržiavanie sa rodičov (alebo iných ľudí, ktorí sprevádzajú deti do škôlky) v priestoroch zariadenia momentálne epidemiológovia z obavy pred šírením koronavírusu neodporúčajú, na druhej strane sú tu ale prirodzené potreby detí pre ich zdravý vývoj, ku ktorým patrí aj dojčenie. Ako to teda vyriešiť?

Dojčenie nie je rozmar

O dojčení je známe, že ho nepotrebujú len bábätká, zmysel má aj u väčších detí, ktorých dojčených, mimochodom, v poslednom čase pribúda. Okrem toho, že je zdrojom živín, kmeňových buniek a iných prospešných látok, slúži dojčenie aj starším deťom ako nástroj na upokojenie, uspatie či zvládanie stresu. Práve nástup do škôlky pre mnohé deti stresovým faktorom je a dojčenie im pomáha zvládať ho. Zariadenia by preto mali vychádzať deťom a ich rodičom v ústrety, nie dojčenie zakazovať.

„Dojčenie je dôležitý nástroj pre zdravie, ktorý by mal podporovať štát aj všetky inštitúcie. Ak sa niektorej žene podarí dojčiť svoje dieťa dlhodobo, nie je to z rozmaru ani z dôvodu rozmaznanosti dieťaťa. Dieťa sa má pri odchode do triedy alebo pri zvítaní s matkou záujem nadojčiť nie preto, že by bolo hladné alebo smädné, ale preto, že dojčenie mu pomáha vyrovnať sa s neznámou či stresujúcou situáciou, upokojuje ho, zmierňuje nával emócií, je to spôsob, ako zvládnuť odlúčenie od matky,“ konštatuje aj lekár Peter Liška, predseda združenia MAMILA, ktoré pomáha ženám pri starostlivosti o deti, a na ktoré sa mamička s problémom zákazu dojčenia v škôlke obrátila. Chodenie do škôlky sa podľa Petra Lišku s dojčením nevylučuje.

Čo škôlka, to iné podmienky

A ako to vyzerá u nás v praxi? Nariadenia, ktoré by dojčenie vyslovene zakazovali alebo nariaďovali škôlkam umožniť ho, nie sú, rozhodnutie je teda predovšetkým na ľuďoch, ktoré zariadenia vedú. A tí sú rôzni.

Ahojmama.sk oslovila viacero škôlok s otázkou, ako sa stavajú k tomu, keď rodičia dojčia svoje deti a či vidia dôvod na zákaz dojčenia vo svojich priestoroch. „S dojčením malých detí ako takých problém v škôlke nemáme. Je to normálna vec a je jedno, či mamička dojčí svoje dieťa v parku, v škôlke, doma... Nik nechce, aby musela dojčiť niekde na toaletách alebo v iných nekomfortných podmienkach. Z hľadiska adaptácie v škôlke však vnímame dojčenie ako problém, pretože deti sú zvyknuté na spôsob upokojovania či zaspávania, ktorý im my tu potom nevieme poskytnúť. Preto rodičom odporúčame, aby ukončili dojčenie, keď dávajú dieťa do našej škôlky,“ povedala napríklad Bibiána Danihelová, riaditeľka škôlky montessori škôlky Školkáreň v Bratislave.

V košickej škôlke na Azovskej ulici sa s podobným problémom zatiaľ podľa riaditeľky Aleny Kupkovej nestretli. „Je tu korona, rodičia sa teda príliš nesmú zdržiavať v priestoroch škôlky, inak je to ich osobná vec. Ak má žena potrebu nadojčiť svoje dieťa v škôlke, nevidím v tom problém. My sme tu však zatiaľ taký prípad nemali,“ uviedla.

Riešenie sa nájde, ak sa hľadá

Iná situácia je v spojenej základnej a materskej škole vo Zvolenskej Slatine. Tam mali dokonca rómske žiačky základnej školy, ktoré sa stali mamičkami, a ktorým škola umožňovala, aby počas vyučovania dojčili svoje bábätká. „Myslím si, že potreby malých detí sú nadradené, treba ich rešpektovať. Takže sme vytvorili týmto mamičkám priestor v rozvrhu hodín, aby svoje deti mohli nadojčiť,“ vysvetlila riaditeľka Darina Purdeková.

V súčasnosti do ich škôlky chodia aj menšie deti, dojčené medzi nimi ale momentálne nie sú. „Ak by boli, určite by sme im to nejako umožnili. Zrejme v nejakej oddelenej miestnosti, keďže teraz v čase korony je zhromažďovanie ľudí problematické. Riešenie sa vždy nájde, ak sa hľadá. Ľudský prístup je v školstve potrebný,“ dodala.

Aj Peter Liška zdôrazňuje, že niet dôvod rodičom a deťom v dojčení brániť, bez ohľadu na vek dieťaťa či na to, či chodí do škôlky alebo nie. „Dojčenie znamená aj emocionálny a psychický nástroj, je normálnou zdravou reakciou a nijako neobmedzuje rozvoj samostatnosti či nezávislosti dieťatka, práve naopak. Nechajme deti, aby sa dojčili tak, ako to potrebujú a kedy to potrebujú,“ povedal.

Zákaz dojčenia v spomínanej bratislavskej škôlke oficiálne vyzerá takto.

Foto: mamila.sk


ANKETA:

Čo si myslíte o dojčení v škôlke?

71,3%



22,4%



3,1%



2,5%



0,3%



0,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >