Školákov posiela na tri týždne do sveta s piatimi eurami na deň a bez mobilov. Na Slovensko príde pedagogická reformátorka Margret Rasfeld

gb, 18. marca 2019 o 04:35

Pedagogická reformátorka Margret Rasfeld z Nemecka vystúpi na konferencii Pedagogickí hrdinovia 29. marca v Banskej Bystrici.

Margret Rasfeld.

Foto: Facebook Margret Rasfeld

„Drilovačky už nestačia. Veďme našich žiakov k zodpovednosti k sebe samým a k svetu okolo nich. Jedným z ľudí, ktorí ukazujú, ako sa to skutočne dá, je aj nemecká reformátorka Margret Rasfeld. Spoločne s ňou pokrstíme aj slovenský preklad jej knihy Školy v pohybe a vy si budete môcť knihu exkluzívne aj prvýkrát zakúpiť," pozýva na prednášku organizátor, Komenského inštitút.

Margret Rasfeld dáva do popredia zodpovednosť k sebe samým, svojmu vzdelaniu a k spoločnosti. K tomu by mali školy viesť svojich žiakov. Sama vybudovala inovatívne školy 21. storočia.

„Decká posiela samé na tri týždne do sveta. Každé dostane päť eur na deň a musí nejako prežiť. Minule jej žiaci išli z Berlína do Vysokých Tatier. Prespávajú na lúkach, v lesoch, vodu aj jedlo sa snažia zohnať výmenou za pomoc miestnym ľuďom. Títo žiaci si dokonca odhlasovali, že nemajú počas putovania ani mobil. Lebo úzkostliví rodičia ich majú potrebu kontrolovať, tak to vyriešili po svojom. Toto všetko sa deje v rámci predmetu, ktorý má vedecko-fantastický názov Výzva," hovorí zakladateľ Komenského inštitútu Juraj Hipš.

„Človeka už potom ani neprekvapí, že ďalší predmet sa volá Zodpovednosť, vyučovanie začína tichou meditáciou, žiaci sa sami hlásia, kedy chcú byť skúšaní z povinných predmetov a počas dňa si volia, čo a ako sa budú učiť. Margret nezakladá anarchistické školy, ale učí deti zodpovednosti v každodennom živote," podotkol.

Kompletný program a registračný formulár nájdete na pedagogickihrdinovia.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >