Škoda, že neexistujú takéto predmety! 10 vecí, ktoré sa deti v škole neučia, no mali by

ahojmama.sk, 3. septembra 2024 o 05:13

Nový školský rok je tu, do lavíc zasadlo vyše 740-tisíc žiakov základných a stredných škôl. A hoci sa deti učia veľa užitočného, predsa len prichádzajú do života nepripravené zvládať niekedy i bežné ťažkosti. Čo všetko sa deti neučia a mali by?

Škola, to nie sú len vedomosti, deti by sa mali učiť aj tomu, ako riešiť problémy a mať dobré vzťahy.

Foto: Shutterstock.com

Aj ministerstvo školstva pripúšťa, že žiaci by sa mali pripravovať na budúcnosť iným spôsobom. „Potrebujeme školy, ktoré deti vybavia praktickými zručnosťami a kritickým myslením. Potrebujeme mladú úspešnú generáciu, ktorá vie riešiť problémy a prispôsobovať sa novým výzvam“ cituje TASR ministra školstva Tomáša Druckera. Na nový vzdelávací program prechádza v tomto školskom roku ďalších vyše 400 základných škôl, kde sa mali osnovy prispôsobiť novým potrebám. Bude to stačiť na lepšiu výbavu do života?

Čo deťom, aj mnohým dospelým chýba, nie sú ani tak vedomosti – tie získajú podľa toho, čo ich zaujíma a čo si vyberú študovať, skôr ide o zvládanie každodenných základných vecí, ktoré život prináša, a ktoré im v konečnom dôsledku uľahčujú aj vzdelávanie a úspech v tom, čomu sa chcú venovať.

Česká psychoterapeutka Ráchel Bícová na svojej facebookovej platforme Mezi řečí definovala 10 hlavných vecí, ktoré sa deti v škole neučia, no zišlo by sa. Medzi nimi je veľa takých znalostí, ktoré by deti mali získať od rodičov, ani tých to však nikto neučil, preto mnohým tiež chýbajú a nevedia ich odovzdať deťom. Jeden príklad Trnavčanky Aleny: „Môj syn sa vonku pobil s kamarátom. Aj keď sa potom oni dvaja uzmierili, jeho otec odkázal po mojom synovi, že ešte raz sa to stane, príde zbiť môjho manžela. Nezdá sa mi to dobrý príklad, ako zvládať konflikty, ktorý by mali dospelí ukazovať deťom.“

Čo nedokážu rodičia, mohla by zastúpiť škola. Odborníci vravia, že je to možné. „Milí učitelia, podľa výskumov môžete veľa ovplyvniť, dokonca aj u detí, ktoré pochádzajú z náročného rodinného prostredia. Prajem vám, aby sa vám to darilo,“ odkazuje Ráchel Bicová.

Čo by teda bolo dobré deti učiť?

Ako si budovať psychickú odolnosť

Ako sa vyrovnať so zármutkom

Ako regulovať svoje emócie

Ako so sebou hovoriť láskavo

Ako si nastaviť zdravé hranice

Ako zvládať stres

Ako sa o seba starať

Ako budovať zdravé vzťahy

Ako odpúšťať

Ako zvládnuť úzkosť
(Zdroj: FB Mezi řečí)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >