Šikanované deti nájdu pomoc na webe

TASR, 6. októbra 2020 o 04:01

Trápi vaše dieťa šikana? Web www.odpisemeti.sk ponúka možnosť urobiť dôležitý prvý krok a dieťa, ale aj dospelého človeka konajúceho v záujme dieťaťa, nasmeruje k riešeniu.

Na deti útočí aj kyberšikana.

Foto: Shutterstock.com

Pomoc je poskytovaná prostredníctvom anonymnej Linky detskej istoty na bezplatnom telefónnom čísle 116 111, ktoré je k dispozícii 24 hodín, sedem dní v týždni, ale aj cez chat, ktorý je na webe dostupný vo vybraných hodinách. Prípadne je možné napísať na e-mail 116111@ldi.sk. Návštevníci na stránke www.odpisemeti.sk nájdu tiež množstvo dôležitých informácií o téme, ako aj videá a články.

„Iba spoločnými silami dokážeme zastaviť šikanu!" S týmto mottom sa spojili Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, Nadácia Markíza a nezisková organizácia Linka detskej istoty. Výsledkom je projekt Odpíšeme ti, ktorý spustili včera, v pondelok 5. októbra.

Cieľom je začať otvorene hovoriť a diskutovať o téme šikanovania na miestach, kde je tento problém najrozšírenejší - medzi deťmi, učiteľmi a rodičmi.

„Považujem za dôležité, aby škola nebola iba miestom, kde sa žiaci vzdelávajú, ale aj miestom, kde si osvoja hodnoty, naučia sa rešpektovať druhých, a miestom, kde sa každý žiak bude cítiť bezpečne. Som preto veľmi rád, že ako ministerstvo spolupracujeme na týchto aktivitách, ktoré pomáhajú predchádzať šikane a robia zo škôl lepšie, tolerantnejšie a bezpečnejšie miesta," uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

Linka detskej istoty konštatuje, že problém šikanovania nedokážu deti a mladí ľudia často riešiť sami a potrebujú pomoc. „Prežívanie takejto situácie výrazne ovplyvňuje osobnostný, sociálny a edukatívny vývin detí a mládeže a súčasne negatívne vplýva na ich telesný a zdravotný stav. Neošetrené zážitky predikujú dlhodobé následky, prechádzajúce často do dospelosti, preto každá aktivita v záujme prevencie a eliminácie šikanovania je potrebná a vítaná," tvrdí Linka detskej istoty.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >