Chcete pomôcť ľuďom trpiacim vojnou? Na toto všetko dávajte pozor

Patricia Poprocká, 2. marca 2022 o 04:05

Pohľady na davy ľudí, utekajúcich pred vojnou, trhajú srdce. Na hraniciach sa tvoria niekoľkokilometrové kolóny, v ktorých ľudia čakajú desiatky hodín a radostný život ich nečaká ani v dočasných príbytkoch po prekročení hraníc. Veľa ľudí sa im snaží pomôcť, ako vie, najčastejšie materiálnou pomocou. Ako a čo darovať, aby bola pomoc čo najúčinnejšia? Tu je sedem zásad.

Dieťa si pozerá hračky v krabiciach s darovaným oblečením v poľskej obci Medyka na juhovýchode Poľska.

Foto: SITA/AP

1. Vyberte si konkrétnu organizáciu. Individuálna snaha je síce pekná, niekto to však celé riadiť a koordinovať musí. Dnes tu pôsobia viaceré organizácie, ktoré majú s podobnými krízami skúsenosti, tak si zvoľte jednu z nich. Najlepšie je urobiť si prehľad na internete – vybrať si tú, ktorá vám je najbližšia, resp. ktorá žiada práve taký druh pomoci, akú dokážete vy poskytnúť.

2. Odporúčame zvoliť si naozaj renomované združenie, nakoľko sa už, žiaľ, aj v takejto hroznej situácii našli falošní organizátori zbierok.

3. Darujte iba to, čo organizácie žiadajú. Akékoľvek ďalšie veci sú v tomto prípade príťažou, sťažujú aktivistom prácu a zbytočne predlžujú celý proces, čo v konečnom dôsledku znamená, že veci sa k ľuďom, ktorí ich potrebujú, dostanú neskôr.

4. Aké veci vyberať? Samozrejme, že také, bez ktorých sa zaobídete, pomoc utečencom však nie je odkladisko nepotrebných či nefunkčných predmetov, zrelých na vyhodenie. Všetko by malo byť čisté, v dobrom stave, v takom, v akom by ste tie veci používali aj vy, resp. by ste ich dali svojim deťom či iným blízkym. Ak napríklad darujete hygienické či kozmetické potreby, malo by ísť, samozrejme, o nové, nepoužívané balenia.

5. Ako vybrať to najvhodnejšie? Ľudia, ktorí majú s pomocou ľuďom v núdzi skúsenosti, majú jasnú radu: Vžite sa do kože utečencov. Predstavte si na úteku seba, čo by ste ocenili? Ak napríklad viete, že sú žiadané deky, spacáky či pršiplášte, pri výbere toho konkrétneho z vašich zásob si položte práve túto otázku: Ktorý by ste si zobrali sebou na ich mieste?

6. Dodržiavajte pokyny organizácií, poskytujúcich pomoc. Ak teda žiadajú, aby ste nejazdili na východnú hranicu, nejazdite. Ak oznamujú, že sklady sú momentálne plné materiálov, ktorých chcete darovať, vyčkajte. Organizácia, ktorú ste si vybrali, má vaše kontaktné údaje, ak ste sa prihlásili s ponukou pomôcť, ozvú sa vám, keď to bude potrebné. Čas môžete využiť napríklad na pretriedenie vecí, alebo na to, že so žiadosťou o pomoc oslovíte ďalších ľudí vo svojom okolí a oboznámite ich s tým, čo a ako darovať.

7. Ak neviete, aké veci darovať, darujte peniaze. Tie sú vítané vždy, dokonca aj maličké sumy. Ak dá milión ľudí euro, je z toho milión eur. Opäť však pozor na podvodníkov.

Na koho sa obrátiť?

Zoznam najznámejších organizácií, prostredníctvom ktorých môžete pomôcť ľuďom, sužovaných vojnou: Človek v ohrození, Úsmev ako dar, Slovenská katolícka charita, výzva Kto pomôže Ukrajine, ktorej partnermi a spolupracovníkmi sú viaceré organizácie ako napríklad Magna, Slovenská humanitná rada, Nadácia Pontis, Liga za duševné zdravie a mnoho ďalších, UNICEF, Pápežská nadácia ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi a iné.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >