Rýchla pizza na rodinnú večeru a jej tri fantastické chuťové kombinácie

Patricia Poprocká, 21. novembra 2020 o 04:11

Cnie sa vám za chutnou pizzou z obľúbenej pizzerie? Skúste si urobiť doma vlastnú. Isteže, ak nemáte špeciálnu pec, tej originál z podniku sa celkom nevyrovná, stále však lepšie ako nič. Ponúkame jednoduchý rýchly recept na cesto a tri tipy na kombinácie príloh, ktoré spolu vytvoria vynikajúcu chuť.

Milujú ju deti i dospelí.

Foto: shutterstock.com

Túto pizzu si doma na rýchlu večeru pripravíte naozaj za pár minút. Recept na cesto je totiž bez droždia, čiže nemusíte čakať, kým vykysne a chutné je aj tak. Žiadne váženie, stačí hrnček a cit v ruke.

Čas ušetríte, ak si na začiatku pomôžete ponorným mixérom. Zmiešajte v miske pol hrnčeka oleja, hrnček vody, do toho pridávajte múku a trochu soli. Múku môžete použiť obyčajnú, ale aj primiešať špaldovú či nejakú celozrnnú, to je jedno. Keď už mixér nevládze, ostáva na vás dohnietiť cesto rukou s primeraným množstvom múky, aby nebolo príliš tuhé ale zas ani riedke.

Potom ho drobným valčekom rozvaľkajte priamo na plechu a môžete začať s prípravou samotnej pizze. Základ je rovnaký všade: paradajkový. Po celej ploche pizze rozotrite obyčajné paradajkové pyré, alebo hocijakú paradajkovo-paprikovú pomazánku, aká sa používa na hrianky (či už z domácej výroby alebo z obchodu). Potom pizzu posypte bazalkou alebo oregánom.

Porozkladajte mozarellu a – domáca margherita je hotová. Po upečení, samozrejme.

Ak obľubujete mäso, na pizzu pridajte šunku a ďalšie prísady. Ak chcete vegetariánsku, pokračujte už len v pridávaní čohoľkovek, čo nájdete, resp. na čo máte chuť. Šampiňóny, kukurica, tuniak, olivy, prípadne feferónky. Nebojte sa experimentovať v štýle čo špajz dal. Ak obľubujete cesnak, nezabudnite pizzu po upečení potrieť olivovým olejom, v ktorom roztlačíte niekoľko jeho strúčikov.

Ak by ste chceli vyskúšať nové chute, sú tu tieto tri tipy:

S Nivou a avokádom

K základu (mozarellovému alebo šunkovému) pridajte syr Niva a navrch tenké kúsky nakrájaného avokáda. Chuť zvýrazníte, ak pizzu po upečení potriete spomínaným olivovým olejom, v ktorom je roztlačený cesnak.

Sladko-slaný mix

Nejde o známu pizzu Havaj – čiže so šunkou a ananásom, ale o mix sladkej kukurice, slaných zelených olív a dozretých čiernych, ktoré dokopy zladí cottage cheese alebo hustý biely jogurt (napríklad gréckeho typu).

Ak pripravujete túto pizzu na plechu, vopred si premyslite, na koľko porcií ju rozkrájate a podľa toho ukladajte suroviny. Tak, aby v každej pomyselnej porcii bola kôpka cottage cheese, prípadne jogurtu, uprostred a okolo nej primerané množstvo olív a kukurice. Aj túto pizzu môžete urobiť so šunkou alebo bez a po upečení potrieť cesnakom.

Cibuľová

Väčšine sa vybaví kombinácia tuniaka a cibule, v tomto prípade je však reč o inom. Vynikajúca chuť vznikne, ak na pizzu (so šunkou alebo bez) naukladáme ešte smotanový tvrdý syr, napríklad eidam, goudu alebo ementál a do toho kúsky cibule. Potieranie cesnakom už potom nie je potrebné.

Pizza sa odporúča piecť 15-20 minút na 180 stupňoch, závisí to však od rúry. Tú svoju si poznáte najlepšie vy sami.

Dobrú chuť k večeri a veľa zábavy pri jej príprave!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >