Milujú ju deti i dospelí.
Foto: shutterstock.comTúto pizzu si doma na rýchlu večeru pripravíte naozaj za pár minút. Recept na cesto je totiž bez droždia, čiže nemusíte čakať, kým vykysne a chutné je aj tak. Žiadne váženie, stačí hrnček a cit v ruke.
Čas ušetríte, ak si na začiatku pomôžete ponorným mixérom. Zmiešajte v miske pol hrnčeka oleja, hrnček vody, do toho pridávajte múku a trochu soli. Múku môžete použiť obyčajnú, ale aj primiešať špaldovú či nejakú celozrnnú, to je jedno. Keď už mixér nevládze, ostáva na vás dohnietiť cesto rukou s primeraným množstvom múky, aby nebolo príliš tuhé ale zas ani riedke.
Potom ho drobným valčekom rozvaľkajte priamo na plechu a môžete začať s prípravou samotnej pizze. Základ je rovnaký všade: paradajkový. Po celej ploche pizze rozotrite obyčajné paradajkové pyré, alebo hocijakú paradajkovo-paprikovú pomazánku, aká sa používa na hrianky (či už z domácej výroby alebo z obchodu). Potom pizzu posypte bazalkou alebo oregánom.
Porozkladajte mozarellu a – domáca margherita je hotová. Po upečení, samozrejme.
Ak obľubujete mäso, na pizzu pridajte šunku a ďalšie prísady. Ak chcete vegetariánsku, pokračujte už len v pridávaní čohoľkovek, čo nájdete, resp. na čo máte chuť. Šampiňóny, kukurica, tuniak, olivy, prípadne feferónky. Nebojte sa experimentovať v štýle čo špajz dal. Ak obľubujete cesnak, nezabudnite pizzu po upečení potrieť olivovým olejom, v ktorom roztlačíte niekoľko jeho strúčikov.
Ak by ste chceli vyskúšať nové chute, sú tu tieto tri tipy:
S Nivou a avokádom
K základu (mozarellovému alebo šunkovému) pridajte syr Niva a navrch tenké kúsky nakrájaného avokáda. Chuť zvýrazníte, ak pizzu po upečení potriete spomínaným olivovým olejom, v ktorom je roztlačený cesnak.Sladko-slaný mix
Nejde o známu pizzu Havaj – čiže so šunkou a ananásom, ale o mix sladkej kukurice, slaných zelených olív a dozretých čiernych, ktoré dokopy zladí cottage cheese alebo hustý biely jogurt (napríklad gréckeho typu).Ak pripravujete túto pizzu na plechu, vopred si premyslite, na koľko porcií ju rozkrájate a podľa toho ukladajte suroviny. Tak, aby v každej pomyselnej porcii bola kôpka cottage cheese, prípadne jogurtu, uprostred a okolo nej primerané množstvo olív a kukurice. Aj túto pizzu môžete urobiť so šunkou alebo bez a po upečení potrieť cesnakom.
Cibuľová
Väčšine sa vybaví kombinácia tuniaka a cibule, v tomto prípade je však reč o inom. Vynikajúca chuť vznikne, ak na pizzu (so šunkou alebo bez) naukladáme ešte smotanový tvrdý syr, napríklad eidam, goudu alebo ementál a do toho kúsky cibule. Potieranie cesnakom už potom nie je potrebné.Pizza sa odporúča piecť 15-20 minút na 180 stupňoch, závisí to však od rúry. Tú svoju si poznáte najlepšie vy sami.
Dobrú chuť k večeri a veľa zábavy pri jej príprave!