Čísla lámu rekordy, tak málo detí sa na Slovensku ešte nikdy nenarodilo!

ahojmama, 15. apríla 2024 o 07:09

Pôrodnosť na Slovensku je na historickom minime, rodí sa o polovicu menej detí než v najplodnejších rokoch. Vlani počet narodených detí dosiahol doposiaľ rekordných len 48 627 detí a klesol už tretí rok po sebe.

Založenie rodiny nie je pre mnohých mladých dnes prioritou.

Foto: Shutterstock.com

Pôrodnosť na Slovensku začala od vzniku republiky v roku 1993 prudko klesať. Z pôvodného počtu viac ako 70- tisíc živonarodených detí za rok sa ich postupne rodilo menej ako 51-tisíc v roku 2002.

Následne pôrodnosť znovu medziročne rástla až na úroveň necelých 61-tisíc v roku 2011. Na tejto úrovni sa držala s drobnými výkyvmi ďalších desať rokov, rodilo sa 55-tisíc až 58-tisíc detí ročne. Mimoriadne nízke hodnoty prišli až posledné dva roky. Ešte v roku 2022 sa narodilo 52 668 detí, o rok neskôr už spomínaných 48-tisíc.

Dôvodom sú podľa odborníkov viaceré. Mnohí ľudia dnes nemajú rodinu ako prioritu a od života majú iné očakávania než výchova detí. K tomu prispieva aj neistota v spoločnosti a vojna na Ukrajine. Významným faktorom je aj to, že z demografického hľadiska klesá počet žien v plodnom veku. „Z tohto vekového spektra odchádzajú početné generácie narodené v 70. rokoch a do reprodukčného veku sa dostávajú generácie narodené koncom minulého a začiatkom tohto milénia,” povedal pre Štandard demograf Boris Šprocha. No a napokon je tu aj odchod Sloveniek do zahraničia, ktoré žijú v cudzine a ak tam aj porodia, do našich štatistík sa nezarátavajú.

Z dlhodobého hľadiska krivka pôrodnosti na Slovensku kulminovala po dvoch svetových vojnách a na konci 70. rokov minulého storočia, kedy sa na Slovensku rodil dvojnásobný počet detí ako v súčasnosti. Ročne to bolo viac ako 100-tisíc živorodených detí.

Počas posledných 20 rokoch pripadalo na 100-tisíc obyvateľov 1033 živonarodených detí, v roku 2022 klesom pod 1000 detí, no a vlani na 100-tisíc obyvateľov pripadalo už len 896 detí.

„Hrubá miera pôrodnosti sa na Slovensku v roku 2023 dostala na bezprecedentne najnižšiu hodnotu a to nielen v novodobej histórii samostatnej SR, ale za posledných 100 rokov,“ konštatovala Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Slovensko ku koncu minulého roka 5 424 687 obyvateľov, čo je medziročne o vyše 4-tisíc menej. Veľkosť populácie tak u nás klesala tretí rok po sebe, kým predtým 75 rokov rástla. Od vzniku Slovenska v roku 1993 tak došlo k nárastu populácie o 88,2-tisíca obyvateľov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >