Rodičia ľahšie získajú skrátený úväzok, firmy môžu žiadať o dotácie, rozdelí sa vyše 11 miliónov eur

TASR, 21. augusta 2019 o 04:18

Ústredie práce od septembra spúšťa projekt, ktorý má pomôcť ženám, respektíve rodičom nájsť si zamestnanie aj na kratší úväzok. Firmy budú môcť požiadať úrady práce o dotáciu na vytvorenie miesta na kratší úväzok alebo na prácu z domu. Celkovo je na tento projekt vyčlenených 11,5 milióna eur.

Veľa matiek by rado využilo možnosť skráteného úväzku alebo práce z domu.

Foto: Shutterstock.com

Projekt nadväzuje na projekt budovania detských kútikov, ktorý realizovali v minulosti. „Jeho hlavným cieľom je umožniť matkám, ktoré zabezpečujú starostlivosť o svoje malé deti, ale zároveň majú záujem pracovať, aby im takáto možnosť bola zabezpečená. Nepočúvam rád, že Slovensko je na chvoste Únie z hľadiska počtu zamestnaných na čiastočný úväzok," skonštatoval v utorok minister práce Ján Richter.

„Je dôležité podporiť takýto projekt, pretože aj skúsenosti z úradov práce potvrdzujú, že evidované matky na úrade práce aj by mali záujem pracovať, ale nemajú vytvorené podmienky na celých osem hodín denne. Je dôležité, aby sme im poskytli nejakú možnosť," myslí si Richter.

Projekt budú realizovať jednotlivé úrady práce, a to aj v znevýhodnených okresoch. „Cieľovou skupinou sú uchádzači o zamestnanie, ženy s rodičovskými povinnosťami, ktoré sa starajú o deti vo veku do šiestich rokov, alebo uchádzač o zamestnanie, ktorý žije ako osamelá osoba s jednou alebo viacerými osobami odkázanými na starostlivosť alebo ktorá sa stará aspoň o jedno dieťa pred skončením povinnej školskej dochádzky," vysvetlil generálny riaditeľ ústredia práce Marián Valentovič.

Príspevok budú môcť čerpať zamestnávatelia, ktorí sa rozhodnú matky zamestnať minimálne na tri až 12 mesiacov. „Predpokladáme, že sa nám podarí zamestnať minimálne tisíc uchádzačov o zamestnanie. Príspevky budeme refundovať do 95 percent celkovej ceny práce na daného zamestnanca, maximálne do výšky 844 eur, čo je 1,2-násoboku minimálnej mzdy," priblížil Valentovič.

Úrady práce budú od septembra oslovovať všetkých uchádzačov o zamestnanie, ktorí spĺňajú podmienky projektu, ale aj samotných zamestnávateľov, ktorí majú nahlásené voľné pracovné miesta.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >