Rodič, najvplyvnejší influencer. V čom chcem byť ako on a v čom určite nie, pýtali sme sa slovenských detí

pt, gb, 13. marca 2022 o 04:19

Nie nadarmo sa vraví, že deti sú zrkadlom svojich rodičov. Napodobňujú nás, kopírujú naše dobré i zlé vlastnosti. Ako nás ale vidia? V čom sme pre nich vzorom, v čom naopak, odstrašujúcim príkladom? Akú jednu vlastnosť svojich rodičov by chceli mať a ktorej by sa rozhodne chceli vyvarovať, pýtali sme sa slovenských detí nad 10 rokov. Tu sú ich odpovede.

Rodič, najvplyvnejší influencer.

Foto: shutterstock.com

Páči sa mi, ako tatino rieši problémy

Moja najobľúbenejšia vlastnosť na mojom tatinovi je jeho inteligencia. Páči sa mi, ako dokáže riešiť problémy, ako sa prispôsobuje danej situácii. To by som tiež raz chcela takto vedieť zvládať. A najhoršia vlastnosť? Jeho výbušnosť. Keď kvôli najmenším maličkostiam vybuchne a je naštvaný na celý svet. Taká dúfam nebudem.
Ella, 18, Žilina

Skromnosť a ochota vždy pomôcť

Môj tatko je odjakživa veľmi skromný človek, teda aspoň tak ho vnímam ja. Je veľmi ochotný a vždy rád pomôže, dosť často sa mu to vymstí, no napriek tomu je naďalej úprimný a nekonfliktný človek, za čo ho veľmi obdivujem. Venujem sa aktívne športu, v ktorom sa darí raz lepšie, raz horšie a tatko je moja obrovská podpora. Aj keď sa mi nedarí, vie ma veľmi povzbudiť, čo je pre mňa ako športovca to najlepšie, čo od rodiča môžem dostať. Je ešte veľmi veľa pozitívnych vlastností, ktoré má. Keby som ich mala vymenovať, som tu asi do rána... (úsmev). Samozrejme, má aj chyby ako každý človek, ale to sú len bežné zlozvyky...
Sofia, 17, Prešov

Mamin strach som snáď nezdedila

Po mojej mame by som určite nechcela zdediť, ako veľmi sa všetkého bojí. Najviac sa strachuje o mňa. Ja sa tak o svoje deti báť celkom určite nebudem. Po svojom otcovi by som chcela mať, ako rýchlo, za sekundu dokáže vypočítať každý, aj ten najťažší príklad z matematiky. Napríklad 1 000 plus 636 mínus 18 krát 56 deleno 2 plus 9. To obdivujem.
Anna Šifaldová, 11

Pracovitý ako otec

Páči sa mi otcova pracovitosť. Postavil si vlastnými rukami dom, obrába záhradu, stará sa o všetko okolo domu, o auto i o nás, troch súrodencov. Nikdy som ho nevidel len tak polihovať, stále niečo robí. Aj ja chcem byť takýto. Na druhej strane sa mi nepáči, že rodičia nepočúvajú poriadne, čo im hovorím. Nerešpektujú moje názory, berú ma, akoby som bol stále malé dieťa, ktoré si dnes myslí to a zajtra hento. V tomto chcem byť rozhodne iný.
Anton, 15, Trnava

„Kontrola úsmevu“

Na mojom tatinkovi sa mi veľmi páči, aký má zmysel pre humor, chcela by som ho mať tiež. Vždy sa snaží byť žartovný, a aj keď sa mi niečo štyrikrát nepodarí, dokáže nájsť nejaký vtip, aby som sa zasmiala, a aby ma to netrápilo. „Kontrola úsmevu,“ povie a už sa usmievam. A aká by som nechcela byť? Nechcela by som sa nechať tak rýchlo rozhnevať ako maminka. Tá sa nahnevá veľmi rýchlo, napríklad keď mi niečo vysvetlí trikrát a ja to stále nechápem. Dúfam, že ja budem trpezlivejšia.
Zojka Varcholová, 10, Bratislava

Chcem nekričať po svojich deťoch

Na mojich rodičoch sa mi páči, že vedia byť zábavní. Nepracujú stále, ale sa so mnou aj hrajú rôzne hry, napríklad skáču na trampolíne a tak. No a chcela by som sa vyhnúť tomu, aby som raz nekričala po svojich deťoch, keď niečo vyvedú alebo nebudú chcieť urobiť. Bola by som rada, keby som im to vedela normálne povedať.
Marínka Černecká, 10, Detva

Zodpovedná a nie tak tvrdohlavá

Chcela by som byť zodpovedná ako moja mama, naozaj sa na ňu dá vždy spoľahnúť. Čo sa mi už páči menej, je jej tvrdohlavosť, ako vždy chce mať za každú cenu pravdu. To by som nechcela.
Eva, 17, Prešov

Mamin pokoj a nepokoj

Na mojej mame obdivujem jej silu, ako dokáže zvládať naozaj kritické situácie. Možno to súvisí s jej povolaním lekárky, vie duchaprítomne zasiahnuť a zachrániť človeku život, keď napríklad raz susedovej dcére zabehol cukrík. Ak je niekto chorý alebo má nejaké vážne rodinné problémy, mama jedná vecne, bez zbytočných emócií, zároveň milo, vypočuje, povie svoj názor, navrhne riešenie, čo človeka vie upokojiť a povzbudiť na duchu. Na druhej strane je niekedy nervózna z úplných zbytočností, napríklad keď raz myslela, že stratila občiansky, keď má v domácnosti veľa roboty, keď sa niekam ponáhľa a nestíha. Ja by som chcela byť pokojná ako ona stále, v každej situácii.
Petra L., 17, Levoča

Otcova chladná hlava

Pre mňa je vzorom môj otec, ktorý s chladnou hlavou pristupuje k problémom. Neháda sa, nepresviedča o svojej pravde, nechá ľudí, nech robia, ako myslia a snaží sa im pomôcť ako vie. Aj vtedy, keď sa mu to nevráti. Negatívna vlastnosť? Občas sa mi rodičia zdajú nespravodliví, ako pristupujú ku mne a k sestre. Kým ja si musím veci zaslúžiť, ona dostáva všetko zadarmo.
Adam F., 16, Michalovce





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >