Tortu môžete ozdobiť slávnostne alebo len tak, na rýchle zjedenie.
Foto: shutterstockPotrebujeme: 200 – 250 gramov kvalitnej horkej čokolády, 1 maslo, 4 vajíčka, 100 gramov hnedého cukru (nemusí byť vôbec žiaden, podľa toho, akú sladkú máte čokoládu), 250 gramov múky, 1 malá lyžička sódy bikarbóny, šľahačková smotana (aspoň štvrť litra)
Postup: Čokoládu a maslo roztopíme, najlepšie nad parou. Potom odstavíme a necháme chladnúť. Medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom (alebo bez), ktoré potom zmiešame s roztopenou čokoládou a maslom. Napokon pridáme múku a sódu bikarbónu. (Kto má rád výraznejšie chute, môže pridať aj koreniny – kardamón, zázvor, škoricu, aníz, prípadne podrvené klinčeky.)
Dáme piecť do tortovej formy (najjednoduchšie je vystlať ju papierom na pečenie) – 20 minút na 200 stupňov.
Keď vychladne, potrieme šľahačkou a ozdobíme ako sa nám páči – kakaom, postrúhanou čokoládou, orieškami, resp. nijako, chutiť bude aj tak.