Recept na víkend Domáci veterník s pravým karamelom. Nič zložité a veľmi chutné

Patricia Poprocká, 13. februára 2021 o 04:47

Nie je to rýchlovka, ktorú máte na tanieri za 20 minút, ale zasa ani nič komplikované, čo by vám zabralo celý deň. Karamelový veterník je skvelý pravý zákusok so všetkým, čo k tomu patrí – sladký aj krémový. A zima je naň ideálny čas, v letnej horúčave na takéto výdatné zákusky človek zväčša nemá chuť.

Pre labužníkov pravý zimný zákusok, sladký a krémový.

Foto: ahojmama.sk/Patricia Poprocká

Čo potrebujeme:
Cesto: 750 ml vody, v ktorej rozpustíme 1 maslo. Metličkami vmiešame 250 gramov múky (môžete si vybrať – aj špaldovú, aj polohrubú, aj celozrnnú, aj hladkú, ako udáva pôvodný recept) a troška soli. Keď je zmes hladká, necháte vychladnúť a opäť metličkou vmiešate 7-8 vajec, podľa veľkosti.

Potom to rozdelíte na 2 plechy a dáte piecť na 200 stupňov zhruba na 40 minút (podľa rúry).

Kým sa cesto pečie, môžeme nachystať krémy.

Krém č. 1, Karamelový: Do nádobky si pripravíme 750 ml mlieka a 80 gramov kukuričného alebo zemiakového škrobu – môže byť Solamyl alebo hocijaký, aký máte. Zatiaľ to však necháme bokom, najprv si pripravíme karamel. Klasicky – v hrnci roztopíme cukor (netreba veľa, najviac 100 gramov, keďže sladké budú aj iné časti tohto zákusku). Najlepšie je použiť hnedý cukor, karamel získa prirodzenejšiu vôňu a chuť. Keď cukor skaramelizuje, zalejeme ho mliekom a potom pridáme škrob. Varíme, kým všetko nie je jedna hladká masa – puding.

Odstavíme, necháme vychladnúť a potom doň vmiešame maslo. Množstvo si môžete zvoliť sami, akú mastnú plnku chcete – postačí okolo 100 gramov na lahodnejšiu konzistenciu, ale nič sa nestane, ak dáte aj dvojnásobok.

Tento krém natrieme na upečené, vychladnuté cesto. Naň potom dáme druhý krém.

Krém č. 2, Šľahačka: Použijeme jednu-dve šľahačkové smotany (podľa toho, či máte 180ml, 200ml, 250ml balenie, a tiež podľa toho, či obľubujete väčšie alebo menšie množstvo náplne), do ktorých pridáme podľa chuti cukor a pravú vanilku. Niektoré recepty odporúčajú aj stužovač šľahačky, nie je však vôbec potrebný. Tým, že šľahačku natierame na celý povrch, pekne drží aj bez chémie, iba s cukrom. Ušľaháme a natrieme na karamelový krém.

Potom priklopíme druhým, vychladnutým cestom a pripravíme karamelovú polevu.

Karamelová poleva: Je to najsladšia časť celého zákusku, vďaka ktorej môžeme „šetriť“ cukrom na jednotlivých krémoch. V hrnci rozpustíme 200-250 gramov cukru (opäť najlepšie hnedého) a zalejeme 200-250 ml šľahačkovej smotany. Chvíľku povaríme, aby vznikla hladká zmes a potom ju lyžicou postupne nanášame na povrch koláča.

Dáme na chvíľu do chladu a môžeme podávať. Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >