Recept na víkend Lahodná zamatová roláda, naozaj fantastický zákusok!

Patricia Poprocká, 26. februára 2022 o 04:54

Chutí tak výborne ako vyzerá, a ak ste milovníci lahodných krémových zákuskov, tento je pre vás ako stvorený. Zamatová roláda sa pritom vôbec nerobí komplikovane, aj keď, samozrejme, päťminútovka to nie je.

Zamatová roláda je chutný krémový zákusok.

Foto: Patricia Poprocká

Potrebujeme:
na cesto – 6 vajec, cukor, kakao, sódu bikarbónu
na krém – 2 dcl mlieka, 1 žĺtok, tri lyžice hrubej múky, vanilku, maslo, cukor, kakao

Príprava cesta:
Žĺtka a bielka rozdelíme do dvoch misiek. Žĺtka vymiešame s dvoma lyžicami kryštálového cukru. Pridáme tri kopcovité polievkové lyžice kakaa a polovicu kávovej lyžičky sódy bikarbóny. Prešľaháme ešte raz šľahačom, aby sa hmota dobre spojila.

Okrem toho vymiešame z bielkov a troch lyžíc cukru sneh, ktorý následne spojíme so žĺtkovo-kakaovou masou.

Znovu premiešame, aby sa všetko dobre spojilo a dáme piecť na 160 stupňov. Po upečení cesto preložíme na vlhkú utierku a zavinieme okolo valčeka. Necháme tak chladnúť a nachystáme krém.

Príprava krému:
Z mlieka, žĺtka, múky a vanilky uvaríme hustú kašu. Môžeme pridať aj trocha cukru. Pôvodný recept udáva sedem polievkových lyžíc, vzhľadom na značné množstvo cukru v ceste to však nie je potrebné. Stačí symbolická lyžica, nanajvýš dve, lepšie vyniknú chute.

Keď kaša vychladne, pridáme maslo a vyšľaháme krém. Ten potom rozdelíme na dve polovice. Jednu necháme tak, do druhej ešte pridáme trocha kakaa.

Následne rozbalíme cesto a natrieme ho krémom. Najprv bielym, potom tmavým, prípadne naopak. Zrolujeme, čím máme roládu hotovú. Dáme do chladničky a zakrátko aj na tanieriky. Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >