Zamatová roláda je chutný krémový zákusok.
Foto: Patricia PoprockáPotrebujeme:
na cesto – 6 vajec, cukor, kakao, sódu bikarbónu
na krém – 2 dcl mlieka, 1 žĺtok, tri lyžice hrubej múky, vanilku, maslo, cukor, kakao
Príprava cesta:
Žĺtka a bielka rozdelíme do dvoch misiek. Žĺtka vymiešame s dvoma lyžicami kryštálového cukru. Pridáme tri kopcovité polievkové lyžice kakaa a polovicu kávovej lyžičky sódy bikarbóny. Prešľaháme ešte raz šľahačom, aby sa hmota dobre spojila.
Okrem toho vymiešame z bielkov a troch lyžíc cukru sneh, ktorý následne spojíme so žĺtkovo-kakaovou masou.
Znovu premiešame, aby sa všetko dobre spojilo a dáme piecť na 160 stupňov. Po upečení cesto preložíme na vlhkú utierku a zavinieme okolo valčeka. Necháme tak chladnúť a nachystáme krém.
Príprava krému:
Z mlieka, žĺtka, múky a vanilky uvaríme hustú kašu. Môžeme pridať aj trocha cukru. Pôvodný recept udáva sedem polievkových lyžíc, vzhľadom na značné množstvo cukru v ceste to však nie je potrebné. Stačí symbolická lyžica, nanajvýš dve, lepšie vyniknú chute.
Keď kaša vychladne, pridáme maslo a vyšľaháme krém. Ten potom rozdelíme na dve polovice. Jednu necháme tak, do druhej ešte pridáme trocha kakaa.
Následne rozbalíme cesto a natrieme ho krémom. Najprv bielym, potom tmavým, prípadne naopak. Zrolujeme, čím máme roládu hotovú. Dáme do chladničky a zakrátko aj na tanieriky. Dobrú chuť!