Recept na víkend: Veľkonočná baba podľa mojej mamičky

Gabriela Bachárová, 3. apríla 2021 o 04:14

Veľkonočná baba, plnka, nádievka, pečka či kukla. V rôznych častiach Slovenska sa volá inak, vždy však ide o tradičné slávnostné jedlo podávané na Veľkú noc.

Skúsite si pripraviť?

Foto: www.bonvivani.sk

Tento rok si ho môžete pripraviť podľa Emílie Gondorovej, zakladateľky webu Bonvivani.sk, ktorý ponúka hlavne recepty na tradičné jedlá našich mám a babičiek. V rodine Emílie Gondorovej sa jedlu vždy hovorievalo kukla. „Babka pochádza z kopaníc v Zajavorí a kedysi, keď ešte nepoznali rožky, prababka piekla v peci biele chlebové cesto, ktoré po upečení nakrájali na kúsky. Zaliali vývarom z údeného domáceho mäsa, pridali veľa vajec, čerstvú žihľavu, petržlenovú vňať, divoký cesnak a zelené výhonky jarnej cibuľky. Nastrúhali muškátový oriešok, ktorý kúpili raz za rok na jarmoku v Novom Meste nad Váhom. Tam jazdil pradedko s vozom s kravkami predávať prebytky z poľa. Hotovú kuklu piekli prababka kedysi v peci," popisuje Emília. Ako vraví, recept na jej webe je však už trocha prispôsobený dnešnej dobe.

Je dobré vedieť, že na jeden rožok sa dáva jedno vajce a päť dekagramov údeného mäsa. „Každý si tak podľa svojho pekáča a počtu stravníkov dávku prispôsobí," hovorí autorka blogu.

Budete potrebovať:
10 ks pečiva
10 ks vajec
500 g údeného bravčového mäsa
petržlenovú vňať
žihľavu
muškátový orech
soľ
čerstvú pažítku

Postup:
1. Uvaríme údené mäso asi v pol litri vody. Do vody môžeme pridať bobkový list, nové a čierne korenie.

2. Rožky nakrájame a zalejeme vychladnutým vývarom z údeného mäsa, ale len toľko, aby sa zvlhčili. Pridáme žĺtky, nasekanú vňať, žihľavu, pažítku a premiešame. Nastrúhame kúsok muškátového oriešku, prípadne osolíme (podľa toho, ako slané bolo).

3. Pridáme kúsky údeného mäsa a opäť zamiešame.

4. Zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielok, kde sa pridá na začiatku šľahania štipka soli.

5. Z misky vylejeme zmes do pekáča, vymasteného a vysypaného strúhankou alebo papierom na pečenie. Neutláčame, len vrch zľahka uhladíme stierkou a dáme piecť na 170 stupňov na necelú hodinu.

6. Kukla je upečená vtedy, keď sa boky od pekáča sami oddeľujú.

Rozhovor s Emíliou Gondorovou, ktorá sa na svojom blogu snaží zachovať staré recepty, si môžete prečítať na tomto odkaze.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >