Recept na víkend: Veľkonočný koláč, ktorý sa nedrobí, s tajným trikom našich prababičiek

Patricia Poprocká, zajtra o 04:47

Veľká noc je už na budúci týždeň, ak by ste si radi dali veľkonočný koláč domácej výroby, je tu pre vás tento recept. Vďaka jednej z prísad, ktorú tam dávali naše prastaré mamy, sa nedrobí a dlho zostáva vláčny.

Veľká noc je tu a s ňou všetky krásy jari!

Foto: archív Vojtecha Majlinga

Veľkonočný koláč piekli už naši predkovia. Ako v rozhovore pre ahojmama.sk vysvetlila etnologička Katarína Nádaská, v mestách bola typická veľkonočná bábovka, na dedinách zasa koláč – páska alebo radostník. „Bol guľatý a mohol mať v sebe v štyroch stranách uvarené symbolické vajíčko. Symbolizovalo to slnko, ktoré sa znovuzrodilo, a vajíčko bolo symbolom nového života,“ priblížlila.

Náš recept je na veľkonočný koláč – pásku či radostník, môžete ho však aj poprepletať do vrkoča, podobného bábovke.

Potrebujeme naň:
1 kg polohrubej múky, kocku droždia, 3 vajcia, 1 prášok do pečiva, 4 polievkové lyžice cukru, 2 čajové lyžičky soli, 2 dcl oleja, zhruba pol litra mlieka, 1 kopcovitá polievková lyžica kvalitnej masti (bravčovej, kačacej, husacej)

Postup:
Ako prvé si pripravíme kvások. A to z dvoch deci mlieka, kocky droždia a jednej lyžice cukru. Droždie rozdrobíme do mlieka, zamiešame aj s cukrom a necháme podkysnúť.

Cesto: Do veľkej misky preosejeme múku (jednak kvôli možným nečistotám, jednak preto, aby sa prevzdušnila a cesto nebolo ubité) s práškom do pečiva. Vlejeme kvások, pridáme vajíčka, zvyšok cukru, soľ a zvyšok mlieka. Vzhľadom na to, že nie je múka ako múka (niektorá prijme mlieka viac, iná menej), môžete mlieka pridať viac alebo i mene, počítajte tak asi s poldecovou toleranciou. Cesto premiesime, a až potom pridáme olej a masť.

Napokon všetko poriadne vypracujeme. Tak, aby sa v ceste robili bublinky a odliepalo sa samé od rúk aj od misky. Môže to trvať aj 20 minút, buďte trpezliví.
Keď sa cesto odliepa a bublinkuje, dáme ho kysnúť. Svoj objem by malo zhruba zdvojnásobiť.

Piecť ho dáme v ľubovoľnom tvare. Môže to byť spomínaný kruh, ale tiež ho môžeme napríklad rozdeliť na tri časti, z ktorých ušúľame valčeky a tie splietieme do vrkoča. Vrch potrieme žĺtkom rozšľahaným v troške mlieka.

Necháme podkysnúť (asi na čas, kým sa vyhreje rúra) a dáme piecť na 160 stupňov zhruba 45 minút. Ak máte rúru, ktorá prudko pečie a obávate sa, aby koláč príliš nesčernel, môžete potom prikryť vrch papierom na pečenie.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarOjv 1. apríla 2021 o 19:45

    Vynikajuci kolac/babovka. Lahodny nie velmi sladeny a bola ho radost robit.
    Dakujem za recept.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >