Veľká noc je tu a s ňou všetky krásy jari!
Foto: archív Vojtecha MajlingaVeľkonočný koláč piekli už naši predkovia. Ako v rozhovore pre ahojmama.sk vysvetlila etnologička Katarína Nádaská, v mestách bola typická veľkonočná bábovka, na dedinách zasa koláč – páska alebo radostník. „Bol guľatý a mohol mať v sebe v štyroch stranách uvarené symbolické vajíčko. Symbolizovalo to slnko, ktoré sa znovuzrodilo, a vajíčko bolo symbolom nového života,“ priblížlila.
Náš recept je na veľkonočný koláč – pásku či radostník, môžete ho však aj poprepletať do vrkoča, podobného bábovke.
Potrebujeme naň:
1 kg polohrubej múky, kocku droždia, 3 vajcia, 1 prášok do pečiva, 4 polievkové lyžice cukru, 2 čajové lyžičky soli, 2 dcl oleja, zhruba pol litra mlieka, 1 kopcovitá polievková lyžica kvalitnej masti (bravčovej, kačacej, husacej)
Postup:
Ako prvé si pripravíme kvások. A to z dvoch deci mlieka, kocky droždia a jednej lyžice cukru. Droždie rozdrobíme do mlieka, zamiešame aj s cukrom a necháme podkysnúť.
Cesto: Do veľkej misky preosejeme múku (jednak kvôli možným nečistotám, jednak preto, aby sa prevzdušnila a cesto nebolo ubité) s práškom do pečiva. Vlejeme kvások, pridáme vajíčka, zvyšok cukru, soľ a zvyšok mlieka. Vzhľadom na to, že nie je múka ako múka (niektorá prijme mlieka viac, iná menej), môžete mlieka pridať viac alebo i mene, počítajte tak asi s poldecovou toleranciou. Cesto premiesime, a až potom pridáme olej a masť.
Napokon všetko poriadne vypracujeme. Tak, aby sa v ceste robili bublinky a odliepalo sa samé od rúk aj od misky. Môže to trvať aj 20 minút, buďte trpezliví.
Keď sa cesto odliepa a bublinkuje, dáme ho kysnúť. Svoj objem by malo zhruba zdvojnásobiť.
Piecť ho dáme v ľubovoľnom tvare. Môže to byť spomínaný kruh, ale tiež ho môžeme napríklad rozdeliť na tri časti, z ktorých ušúľame valčeky a tie splietieme do vrkoča. Vrch potrieme žĺtkom rozšľahaným v troške mlieka.
Necháme podkysnúť (asi na čas, kým sa vyhreje rúra) a dáme piecť na 160 stupňov zhruba 45 minút. Ak máte rúru, ktorá prudko pečie a obávate sa, aby koláč príliš nesčernel, môžete potom prikryť vrch papierom na pečenie.