Netradičné marinády troch známych kuchárov, vhodné na gril i na panvicu

Patricia Poprocká, 18. júla 2020 o 05:45

Grilovanie je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou letnej pohody. Grilovať možno všeličo – mäso, špekačky, slaninu i zeleninu. Ak obľubujete to prvé, sú tu pre vás tipy na marinády od troch známych mužov-kuchárov, ktoré mäsu dodajú netradičnú, no vynikajúcu príchuť.

Grilovať možno všeličo, pozor len na pripálenie.

Foto: shutterstock.com

Bylinková Jamieho Olivera

Jamie Oliver sa netají láskou k talianskej kuchyni a bylinkám, ktorými pri varení vôbec nešetrí. Jeho rozmarínová marináda sa hodí predovšetkým na bravčové mäso, ale nič nepokazíte, ak do nej dáte kuracie alebo morčacie. Potrebujeme na ňu: čerstvý rozmarín, cesnak, citrón a olej. Podľa množstva mäsa zmiešame v miske vytlačené citróny (môžeme nechať aj kusy dužiny, aby sa zvýraznila chuť), nadrobno nakrájané alebo popučené strúčiky cesnaku, zo dve hrste rozmarínu a trocha oleja. Môžete mierne posoliť, ale nie veľa, keďže je tam citrón. Do toho vložíme plátky mäsa a necháme odstáť v chladničke niekoľko hodín. Potom grilujeme, alebo opečieme na panvici na sporáku. Mäso bude mať špecifickú sviežu príchuť.

Koreninová Petra Novotného

Český zabávač Petr Novotný vydal aj niekoľko kníh receptov. Jeho koreninová marináda na bravčové mäso (môžete ale dať aké obľubujete) je na pohľad možno trocha z tých zložitejších, určite sa ju ale oplatí vyskúšať. Zmiešame po 3 lyžice z nasledovných surovín: oleja, worchesterovej omáčky, sójovej omáčky a kečupu, pridáme trocha soli, mletého pepru a červenú papriku. Ak grilujete, toto stačí. Ak si mäso chcete pripraviť na panvici, nakrájajte ho na rezančeky a pokračujte ďalej. Do marinády pridajte ešte dve veľké cibule nakrájané na kolieska, 2 kávové lyžičky solamylu a 4 vajcia. V tomto nechajte mäso stáť aspoň pokojne aj celú noc. Potom opekajte na panvici, kým mäso nezmäkne. Výsledok zbytočne opisovať, treba ochutnať.

Špeciálna na ryby Marcela Ihnačáka

Kedy si ugrilovať rybu, ak nie v lete? Slovenský šéfkuchár Marcel Ihnačák odporúča túto jednoduchú marinádu, vhodnú na akúkoľvek rybu s bielym mäsom – teda na šťuky, kaprov, zubáče či kambaly. V miske zmiešajte olivový olej, morskú soľ, mleté čierne korenie, tymián a nastúhanú citrónovú kôru (pozor na chemické ošetrenie, ak nemáte neošetrenú, radšej vytlačte trocha šťavy, pozn. red.) Zmesou potrieme ryby z každej strany, ak sa grilujú celé, tak aj zvnútra. Na rozdiel od bravčového mäsa nemusia ryby v marináde stáť dlho, môžete ich grilovať (alebo piecť v rúre) prakticky hneď. Hotové by mali byť za 15-30 minút, podľa veľkosti. Pred podávaním pokvapkajte citrónom.

Tip pre vegetariánov

Ak nie ste milovníkom mäsa, môžete ho nahradiť zeleninou. Grilovať alebo zapiecť v rúre možno všeličo – papriky, tekvicu, cuketu, baklažán, patizón... Výhodou oproti mäsu je, že zeleninu stačí nakrájať, nemusíte ju nijako vopred ochucovať a hotová je oveľa rýchlejšie. Fantasticky a trocha exoticky chutí, ak ju potom opečenú namočíte do olivového oleja zmiešaného s popučeným cesnakom. Zmes dochuťte troškou soli, sušenej zeleninovej zmesi a zeleného petržlenu. Takto uskladnenú zeleninu odložte do chladničky a máte pripravené ľahké a zdravé osvieženie aj na druhý deň.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >