Recept na víkend Rožky ako z obchodu, pečie desaťročný Oleg

Patricia Poprocká, 4. novembra 2023 o 05:48

Dnes je v úlohe kuchára 10-ročný Oleg. Rád jazdí na motorke a číta, ale aj pečie. V kuchyni pomáhal odmalička a dnes si v nej už dokáže poradiť aj sám. Jeho špecialitou sú rožky, ktoré pečie pre návštevu či rodinu, keď má čas.

Oleg a jeho rožky.

Foto: Patricia Poprocká

Suroviny: kilo hladkej múky, pol kocky droždia, 6 dcl mlieka (môže byť aj rastlinné, recept na výrobu domáceho ovseného mlieka nájdete TU), 2,5 dcl olej, lyžička cukru a 25 g soli.

Postup: Z mlieka, cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme podkysnúť. Potom ho vlejeme do múky, pridáme olej a soľ a vymiesime cesto. Hotové je vtedy, keď sa odliepa od rúk aj od stien misky.

Necháme vykysnúť. Následne cesto dáme na dosku a začneme vyrábať rožky. Rozdelíme ho na 27 guľôčok. Potom každú valčekom rozvaľkáme na ovál dlhý asi 20 centimetrov a rolujeme do tvaru rožka. „Ak vyjde príliš krátky, rukami ho ešte trocha roztiahnem,“ prezrádza Oleg svoj „zlepšovák“.

Rožky potom ukladáme na plech (najlepšie na papier na pečenie) a necháme ešte 10 minút podkysnúť, prikryté utierkou.

Pečieme 10 minút na 220 stupňoch. „Ešte predtým ich zľahka potriem mliekom,“ dodáva Oleg. Výsledkom sú rožky ako na fotografii, aj keď ich výsledný tvar závisí od vašej tvorivosti a šikovnosti. Môžu to byť napokon aj žemle, prečo nie? Chutia však v každom prípade veľmi dobre.

Veľa úspechov!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >