Vo formičke či šálke, chutí vždy výborne.
Foto: Varecha.sk/FriggaKulinársky portál Varecha.sk prináša šesť najklikanejších receptov na domácu čokoládu, z ktorých vám vyberáme tri. Všetkých šesť si môžete prezrieť na tomto linku. Sú naozaj rozmanité, s orieškami, s kokosovým olejom, so sušeným mliekom, z pravého kakaového masla, no kvalita je pri všetkých zaručená. Napokon, ako pri väčšine sladkostí domácej výroby.
Z pravého kakaového masla
Potrebujete 100 gramov kakaového masla (dostať ho v bioobchodoch), 63 gramov kakaa, 70 gramov sladidla (trstinový, kokosový cukor, med) a štipku soli.Vo vodnom kúpeli rozpustite kakaové maslo, postupne pridajte kakaoo, sladidlo a soľ. Ak chcete jemnejšiu chuť, pridajte aj obyčajné kravské maslo. Ak chcete čokoládu inak dochutenú, pridajte iné prísady (oriešky, pistácie, sušené ovocie...) Napokon vylejte do formičiek a nechajte stuhnúť.
RAW čokoláda
Aj tu potrebujete kakaové maslo, konkrétne jeden hrnček, hrnček kakaa, 7 lyžíc javorového sirupu alebo medu a vanilkový struk. Prípadne nejaké ďalšie semienka či oriešky na dochutenie.Aby sa zachovala RAW kvalita, kakaové maslo pokrájajte na menšie kúsky a pomaly na miernom ohni zohrievajte. Keď sa maslo začne topiť, odstavte zo sporáka. Keď vychladne a nie je roztopené, na chvíľku zapnite zas a opäť odstavte. Predíde sa tak prehriatiu masla a zachová RAW kvalita.
Do masla potom pridajte vanilkový struk, kakao a napokon sirup či ostatné prísady. Posledný krok je rovnaký: Nalejte do formičiek a dajte do chladu stuhnúť.
Úplne jednoduchá
Potrebujete tri veci: kokosový olej, kakao a med.Kokosový olej rozohrejte tak, aby sa nevaril. Pridajte kakao – to všetko v pomere 1:1 a miešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkej masy. Odstavíme zo sporáka a podľa chuti pridáme med. Autorka receptu pripomína, že pridať možno aj kadečo iné – od byliniek, napríklad mäty, materinej dúšky aj oriešky či citrónovú šťavu.
Ak chcete bielu čokoládu, vynechajte kakao a pridajte napríklad kokos.