
Domáce nátierky na nezaplatenie. Chutné a bez zbytočných melých prísad.
Foto: Shutterstock.comNemusíte ich kupovať a na rozdiel od tých z obchodu viete presne, čo jete. Dnešné naše recepty sú na domáce nátierky, ktoré pripravíte veľmi rýchlo a sú na nerozoznanie od tých z obchodu.
Domáce nátierky na nezaplatenie. Chutné a bez zbytočných melých prísad.
Foto: Shutterstock.comVianočné pečenie má svoje čaro, pri množstve povinností však dobre padne aj niečo rýchle, s čím sa príliš nenababreme a výsledok vidno raz-dva. Vyberte si z našej ponuky 10 rýchlych sladkostí.
Kto povedal, že polievka má byť len teplá a slaná? Skúste si predvianočné obdobie osladiť touto netradičnou sladkosťou, v ktorej má hlavné zastúpenie sušené ovocie. A pozor – najlepšie chutí studená!
Určite máte zbierku časom overených vianočných receptov, ktoré robíte každý rok a všetci ich majú radi, no čo tak vyskúšať niečo nového? Ak to budú čokoládové pralinky, ako domácu pani i hostiteľku vás ochutnávači vynesú do nebies. Ešte sa nestalo, aby si niekto po ich vyskúšaní nevypýtal recept.
Tieto rožteky sa v minulosti dávali ako výslužka pre pomocníkov na hospodárstve, ktorí práve na sviatok svätého Martina odchádzali od hospodára a vydávali sa hľadať si novú prácu. Tradične sa robili kysnuté, no ak nemáte tento víkend veľa času, môžete si ich pripraviť nekysnuté a len z troch základných ingrediencií. Je to veľmi jednoduché a chuť skvelá!
Dnes je v úlohe kuchára 10-ročný Oleg. Rád jazdí na motorke a číta, ale aj pečie. V kuchyni pomáhal odmalička a dnes si v nej už dokáže poradiť aj sám. Jeho špecialitou sú rožky, ktoré pečie pre návštevu či rodinu, keď má čas.
Šípkový čaj, džem, niekto z nich robí aj víno. Šípky sú pre vysoký obsah vitamínu C odporúčané na posilnenie imunity. Vynikajúce účinky majú však i vo forme octu či oleja – napríklad proti kašľu či na popraskanú kožu. Ako si ich pripraviť, radí Jarmila Jovankovičová, srbská Slovenka, ktorá sa venuje tejto oblasti v Báčskom Petrovci v Srbsku.
Netreba tam ani múku, ani mlieko, ani maslo. Najpracnejšie je na tom celom asi nastrúhanie jabĺk. Ale oplatí sa, výsledkom je fantastický koláč, na ktorom si pochutnajú malí aj veľkí.