Uhorky sú letný zázrak. Zlepšujú trávenie, chránia nervy aj skrášľujú pleť, nechty a vlasy

gb, 8. augusta 2023 o 06:30

Svieže, šťavnaté, hodia sa do šalátov, ale snáď najlepšie sú len tak zjedené z ruky. Uhorky nielen skvelo chutia, ale majú aj celý rad zdraviu prospešných účinkov. Zlepšujú tiež kvalitu pleti.

Uhorky pomáhajú zdraviu aj kráse.

Foto: Shutterstock.com

Uhorky majú vysoký obsah vody, až 96 percent, sú preto vhodné na zlepšenie hydratácie organizmu v letných horúčavách. Obsahujú množstvo vitamínov (C, A, K, B) a minerálnych látok (draslík, horčík, mangán, kremík), ktoré pomáhajú posilňovať imunitný systém, srdcovú činnosť a prispievajú k skrášleniu pokožky, nechtov či vlasov. Okrem toho podporujú ich rýchlejší rast.

„Kremík nachádzajúci sa v uhorkách posilňuje kĺby, šľachy, chrupavky a väzivá. Uhorky v sebe skrývajú dôležitý enzým erepsín, ktorý štiepi bielkoviny, a tým zlepšuje využitie bielkovín v organizme,” hovorí Katarína Blažová z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Protizápalový flavonol nazývaný fisetin zlepšuje pamäť a ochráni nervové bunky pred starnutím. Šťavy, ktoré sa z uhoriek uvoľňujú počas ich hryzenia a žuvania v ústach, potláčajú zápaly ďasien a urýchľujú ich hojenie. Dostatočné množstvo vlákniny v zase zabezpečí správny pohyb čriev, v kombinácii s vysokým obsahom vody podporí vyprázdňovanie a zabráni zápche, vymenúva bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Výťažky z uhoriek sa vo veľkej miere používajú na kozmetické účely. Dokážu zjemniť, osviežiť, upokojiť a hydratovať pokožku, zmenšiť póry a celkovo rozjasniť a zlepšiť stav pleti. Vďaka obsahu polysacharidov vytvárajú tieto extrakty z uhorky na pokožke „gélovú“ vrstvu (podobne ako aloe vera), ktorá pôsobí ako bariéra a udržuje vlhkosť.

Kozmetický tip: Výťažky z uhoriek sú účinné aj na slnkom spálenú pokožku a taktiež, ak treba zredukovať kruhy pod očami.


Prišli k nám z Indie
Uhorky pochádzajú z Indie, patria medzi najstaršie úžitkové plodiny. Veľmi obľúbené boli v starovekých civilizáciách Egypta, Grécka a Ríma, kde ich nielen konzumovali, ale využívali aj blahodarné účinky uhoriek na hojenie pokožky, informuje bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Dnes poznáme veľké množstvo odrôd uhoriek, ktoré sa pestujú po celom svete. Majú rôzny tvar a ich sfarbenie je zvyčajne tmavozelené. Vnútri sa nachádza výdatná, chrumkavá a šťavnatá dužina, vrátane semiačok, ktoré sú tiež jedlé. Ideálne je konzumovať uhorky čerstvé, možno ich však pridať do smoothie drinku alebo si pripraviť osviežujúcu uhorkovú šťavu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >