Niet nad mrkvový šalát.
Foto: Shutterstock.comBudete potrebovať:
3 jablká
2 väčšie mrkvy
100 g tvarohu
100 ml 30-percentnej smotany
hrsť orechov (lieskové orechy, mandle, pistácie)
kôra a šťava z dvoch citrónov
3 lyžice cukru alebo medu
Postup prípravy:
1. Ošúpte jablká a nastrúhajte ich nahrubo na strúhadle. Zalejte šťavou z oboch citrónov. S pridaním šťavy príliš dlho neotáľajte, jablká by mohli zhnednúť.
Očistite mrkvu a nastrúhate najemno, vmiešajte do jabĺk. Dochuťte cukrom či medom, ale odporúčame skôr zdravší a chutnejší med.
2. Studenú smotanu vyšľahajte do šľahačky a jemne votrite do tvarohu. Pridajte citrónovú kôru a podľa chuti cukor (nemusí byť).
3. Do väčších pohárov rozdeľte najskôr mrkvu s jablkami a zakryte vrstvou tvarohu.
4. Na záver posypte nahrubo nakrájanými orechmi.
(Zdroj receptu: Hravá kuchárka od Ilony Chovancovej)