Recept na víkend 3x domáci kečup. Vyberte si – taký, ako z obchodu, s cviklou alebo radšej s medom a čili?

Patricia Poprocká, 2. augusta 2024 o 19:10

Neviete, čo s paradajkami? Skúste kečup, príprava nie je vôbec náročná. Na rozdiel od tých z obchodu máte zaručené, že tento domáci je bez umelých konzervantov a dochucovadiel, navyše vyjde aj lacnejšie. A nebojte, chutiť bude rovnako dobre.

Príprava kečupu je jednoduchšia, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Foto: shutterstock.com

Ponúkame vám tri rôzne recepty – klasický ako z obchodu, exotický medovo – pikantný alebo obohatený o vitamíny s cviklou.

Klasický jemný

Potrebujeme: 2 kg paradajok, 2 stredne veľké cibule, 3 strúčiky cesnaku, 200 ml jablčného octu, 100 g hnedého cukru, 1 čajovú lyžičku mletej sladkej papriky, 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice, 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka, 1 čajovú lyžičku soli, 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 1/2 čajovej lyžičky mletého nového korenia, 1 veľký bobkový list

Postup: Už na začiatku sa musíme rozhodnúť, či kečup budeme pasírovať alebo nie, a či ho chceme hladučký krémový alebo nám nebudú prekážať drobné kúsočky rozmixovanej šupky z paradajok. Ak ho chceme hladký a nechce sa nám pasírovať, tak prvý krok pri príprave kečupu je, že dáme variť paradajky. Ak voda začne vrieť, odstavíme a chvíľku ich v horúcej vode necháme. Potom ich ľahko zbavíme šupiek a dáme do veľkého hrnca, v ktorom budeme kečup variť.

Ak nám neprekážajú šupky, paradajky jednoducho nakrájame na štvrtiny, rovnako aj cibuľu a cesnak. Pridáme ostatné ingrediencie a postavíme na sporák. Varíme na miernom ohni asi 45 minút, občas premiešame, aby zmes neprihorela. Keď je to rozvarené a vyparí sa nadbytočná voda, odstavíme zo sporáka, vyberieme bobkový list a všetko pomixujeme ponorným mixérom.

Potom buď zmes prepasírujeme alebo rovno nalievame do pripravených zaváraninových pohárov. Pevne zatvoríme a sterilizujeme 20 minút. Ak sú fľaše dobre zatvorené a čisté, kečup vydrží bez problémov rok aj dlhšie.

Exotický pikantný s čili

Potrebujeme: 2 kg paradajok, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, čili papričky (aspoň 3, ale závisí to od toho, aké sú pikantné a aký pikantný kečup chcete), 200 ml octu, 100 gramov medu, 100 gramov cukru, trocha soli (podľa chuti), 1 čajová lyžička mletej papriky, 1 čajová lyžička mletej rasce, 1/2 čajovej lyžičky mletého nového korenia, 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Postup: Pri práci s paradajkami platí to, čo v predchádzajúcom recepte. Zbavené šupky alebo nie ich nakrájame na kúsky, rovnako aj cibuľu, cesnak a čili. Pridámte ostatné prísady okrem medu a všetko dáme variť. Odstavíme, keď je zmes hustá, čo by malo byť do hodiny. Pridáme med a rozmiešame. Rozmixujeme a nalejeme do pripravených čistých pohárov. Dôkladne uzavrieme a dáme sterilizovať na 20 minút.

Výživný s cviklou

Potrebujeme: pol kila uvarenej a olúpanej cvikly, pol kila paradajok, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml octu (môže byť i jablčný alebo vínny), 100 g trstinového cukru, 1 čajovú lyžičku soli, 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška,, 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 1/2 čajovej lyžičky mletého klinčeka, 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice, 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce, trocha oleja

Postup: Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Potom pridáme nakrájané paradajky a cviklu. Chvíľu povaríme, aby sa chute prepojili, následne pridáme zvyšné ingrediencie. Opäť varíme do zhustnutia, potom rozmixujeme dohladka. Nalejeme do pohárov, zatvoríme, sterilizujeme 20 minút. Tento kečup je obohatený o vitamíny A, K, železo a vlákninu.

Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >