Recept na víkend. K výletu patrí chutná desiata. Čo si pribaliť do batoha?

Gabriela Bachárová, 13. júna 2020 o 04:50

Sezóna výletov je tu a okrem správneho výberu cieľa je rovnako dôležitá aj desiata, ktorú si so sebou zoberiete. Prinášame vám tri tipy na chutné a zaujímavé občerstvenie.

Na výlet patrí aj poriadne desiata.

Foto: Shutterstock.com

Parmezánové rezne

Tradičné rezne určite nezavrhujte, v našich končinách k výletom neodmysliteľne patria. A nemusíte sa ani báť, že sa pokazia, trojobal pôsobí ako istá ochrana pred mikroorganizmami. Ak chcete malú zmenu, môžete klasické rezne pripraviť v parmezánovej strúhanke.

Budete potrebovať:
500 gramov kuracích pŕs
soľ
150 gramov hladkej múky
dve vajíčka
dva prelisované strúžiky cesnaku
jedna lyžica dijonskej horčice
150 gramov strúhanky
50 gramov nastrúhaného parmezánu
rastlinný olej na smaženie
mrkva, uhorka či paprika na podávanie

Postup: Kuracie prsia umyte, rozkrojte pozdĺž a nakrájajte na malé medajlónky. Z oboch strán ich ľahko naklepte a osoľte. V tanieri rozšľahajte vajíčko s cesnakom, dijonskou horčicou a troškou soli. Mäso postupne obaľujte v múke, vajíčku a strúhanke, ktorú zmiešate s parmezánom. V panvici rozpáľte asi pol centimetrovú vrstvu oleja a rezne smažte po obidvoch stranách, až zozlatnú. Keď sú hotové, položte ich na papierové utierky a odsajte nadbytočný tuk. Podávajte s chlebom a zeleninou.
(Recept pochádza z kuchárskej knihy Dity Pecháčkovej: Deník Dity P., ktorá vyšla v češtine)

Morčací wrapChlieb so salámou a syrom, to je slovenská výletnícka klasika, ale zároveň aj tak trochu nuda. Chce to zmenu! Sendvič zabalený do tvaru rolky, takzvaný wrap.

Budete potrebovať (na jeden wrap):
50 gramov čerstvého či mrazeného hrášku
soľ a čerstvé korenie
dve lyžice čerstvého smotanového syra
jeden citrón
jedna tortilla
dva plátky syru čedar
hrsť špenátu
50 gramov morčacej šunky či morčacieho mäsa uvareného a nakrájaného na tenké plátky
dve tri reďkovky nakrájané na kolieska

Ako na to: Hrášok uvarte vo vriacej osolenej vode domäkka, trvá to asi päť minút. Potom ho prelejte studenou vodou, nechajte odkvapkať a vychladnúť. Vidličkou nahrubo rozdrvte a zmiešajte s čerstvým syrom. Ochuťte trochou najemno nastrúhanej citrónovej kôry a vytlačenej citrónovej šťavy, osoľte a okoreňte. Vzniknutou zmesou natrite tortillu, naplňte ju ostatnými surovinami a stočte do wrapu.
(Zdroj receptu: časopis Apetit)

Čerešňové muffíny

Ak preferujete na výlete sladkú desiatu na rýchle doplnenie energie, ponúkajú sa muffiny. Ich príprava je nenáročná, stihnete to rýchlo večer pred výletom. Je sezóna čerešní, ponúkajú sa preto muffiny práve s týmto ovocím.

Na 12 muffínov budete potrebovať:
200 gramov hladkej a 50 gramov polohrubej múky (časť múky možno nahradiť špaldovou)
100 gramov cukru (môže byť aj menej)
dve lyžičky prášku na pečenie
trošku soli
vanilkový cukor
dve vajíčka
200 mililitrov mlieka (prípadne 200 gramov jogurtu a trošku mlieka)
85 gramov masla, rozpusteného a vychladnutého
dve hrste čerešní bez kôstky pokrájaných na štvrtky
hrsť nasekanej čokolády

Postup: Všetky tekuté suroviny, ktoré by mali mať izbovú teplotu, zašľahajte vidličkou. V druhej miske zmiešajte sypké ingrediencie a obe zmesi dajte dohromady. Miešajte lyžicou až vytvoria cesto. Formičky naplňte do troch štvrtín, ale môžete až po vrch, majú potom pekné čapice. Pečte v rúre asi 20 až 25 minút na 180 stupňoch.
(Recept pochádza z internetovej stránky muffinarium.cz)

Desiatu je nevhodné baliť do mikroténových vrecúšok či alobalu, pretože by sa mohla zapariť a rýchlejšie podľahnúť skaze. Nedobré je aj uskladnenie v hermeticky uzavretej nádobe, kvôli nedostatku vzduchu. Lepšou voľbou je papierový obal a krabička, ktorá má malý otvor na prívod vzduchu.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa