Fondu možno podávať aj s takýmito slimáčikmi.
Foto: shutterstock.comJe to vlastne plnený zapekaný chlieb so syrovo-smotanovou plnkou, škvarkami a zeleninou. Ak chcete, môžete ingrediencie pomeniť a urobiť si náplň o niečo menej tučnú, prípadne vegetariánsku verziu.
Originál recept Petra Novotného je takýto:
Suroviny: jeden okrúhly chlieb, mäkké syry – tri veľké trojuholníky, jeden v črievku, veľká kyslá smotana, 450 gramov slaniny, jedna červená a jedna zelená paprika, olej, čierne korenie, soľ, vegeta
Postup: Z chleba odrežeme vrchný kúsok, tak aby sme cez túto dieru mohli vybrať mäkký vnútrajšok, a aby nám ostal zvnútra dutý, v podstate iba kôrka.
Slaninu nakrájame na kocky a dáme spražiť na škvarky. Výpekom zo slaniny vytrieme vnútrajšok chleba, zvyšok zmiešame do plnky.
Tú pripravíme tak, že zmiešame syry, smotanu, nakrájané papriky a škvarky. Dochutíme soľou, korením, vegetou a vlejeme dovnútra chleba. Ten prikryjeme odrezaným kúskom.
Olejom potrieme plech a poukladáme naň aj zvyšnú mäkkú časť chleba.
Všetko dáme zapiecť do rúry na 10-15 minút, asi na 200 stupňov.
Potom podávame, ak ste si blízki, môžete to vyjedať spolu priamo z chleba, inak každý dostane na tanier kúsok mäkkej časti chleba aj korpusu s náplňou.
Dobrú chuť!