Recept na víkend Fantastický pečený bôčik podľa receptu starých mám. Podľa čoho spoznáte, že je ideálne upečený?

Patricia Poprocká, 8. júna 2024 o 05:40

Nepotrebujete naň veľa, iba čas a pár korenín. Pečený bôčik podľa receptu starých mám chutí výborne a nevyžaduje si ani veľa námahy. Len trpezlivosť, kým sa mäsko správe prepečie.

Bôčik chutí fantasticky teplý i studený.

Foto: Shutterstock

Bôčik kúpte podľa potreby a členov domácnosti. Najlepšie je mäso od lokálnych dodávateľov s jasným pôvodom a chovom. Doma ho umyte a pripravte si zmes z nasledujúcich korenín: červená paprika, rasca - mletá aj nemletá, čierne korenie, soľ, olej a trocha vody. Množstvo voľte podľa vašich chuťových preferencií - nebojte sa pridať toho, čo obľubujete, ale pre istotu ochutnajte.

Všetko zmiešajte v mištičke a potrite celý bôčik z každej strany. To, čo zostane, vylejte na vrch bôčika. Ak máte bôčik s kožou, tú narežte na kosoštvorce.

Potom dajte piecť. Čas závisí od veľkosti a hrúbky bôčika, najmenej hodinu. Prvých 15 minút pečte mäso na 200 stupňov, potom uberte teplotu na 180 stupňov. Priebežne počas pečenia podlievajte šťavou.

Že je mäso hotové, zistíte podľa toho, že doň pichnete špáradlom alebo vidličkou. Ak vyteká šťava, to znamená, že ešte nie je upečené.

Bôčik môžete jesť teplý s knedľou a kapustou, vynikajúco chutí však aj vychladený s chlebom, horčicou, kyslou uhorkou prípadne cesnakom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >