Bôčik chutí fantasticky teplý i studený.
Foto: ShutterstockBôčik kúpte podľa potreby a členov domácnosti. Najlepšie je mäso od lokálnych dodávateľov s jasným pôvodom a chovom. Doma ho umyte a pripravte si zmes z nasledujúcich korenín: červená paprika, rasca - mletá aj nemletá, čierne korenie, soľ, olej a trocha vody. Množstvo voľte podľa vašich chuťových preferencií - nebojte sa pridať toho, čo obľubujete, ale pre istotu ochutnajte.
Všetko zmiešajte v mištičke a potrite celý bôčik z každej strany. To, čo zostane, vylejte na vrch bôčika. Ak máte bôčik s kožou, tú narežte na kosoštvorce.
Potom dajte piecť. Čas závisí od veľkosti a hrúbky bôčika, najmenej hodinu. Prvých 15 minút pečte mäso na 200 stupňov, potom uberte teplotu na 180 stupňov. Priebežne počas pečenia podlievajte šťavou.
Že je mäso hotové, zistíte podľa toho, že doň pichnete špáradlom alebo vidličkou. Ak vyteká šťava, to znamená, že ešte nie je upečené.
Bôčik môžete jesť teplý s knedľou a kapustou, vynikajúco chutí však aj vychladený s chlebom, horčicou, kyslou uhorkou prípadne cesnakom.