V súťaži mamičiek uspela s rozprávkovou zimnou tortou. „Robila som ju tri dni,“ vraví Lucia Rusiňáková

Gabriela Bachárová, 27. januára 2021 o 05:17

Lucia Rusiňáková z Chorvátskeho Grobu pečie nádherné torty, jej šikovnosť a kreativitu ocenili aj v súťaži Čo dokáže mama, kde v poslednom ročníku získala tretie miesto. „Najčastejšie pečiem torty pre deti, najmä tie moje. Žiadne narodeniny, meniny, deň detí či iná príležitosť sa u nás bez torty nezaobíde,“ vraví mamička syna a dcéry. Mediálnym partnerom súťaže je i náš portál ahojmama.sk.

Lucia Rusiňáková.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej

Akú chuť a náplň mala vaša úžasná zimná torta?
Ďakujem veľmi pekne za pochvalu. Torta Zimné mestečko bola v obľúbených príchutiach mojej rodinky – vanilkový korpus, gaštanový krém a lesné ovocie. Tortu som piekla pre nás, chcela som osláviť príchod adventu, na ktorý sa doma vždy veľmi tešíme. Chcela som najmä svojim deťom urobiť z prvého adventného víkendu niečo výnimočné. Tortu sme spapali my doma, kúsok som dala aj svojim a manželovým rodičom.

Mohli by ste prosím popísať výzdobu torty?
Torta bola zdobená ručne vymodelovanými domčekmi, stromami a snehuliačikom. Jednotlivé predmety som maľovala jedlými farbami. Maľovaná bola aj samotná torta, konkrétne nebo a stromy. Ďalej som tortu ozdobila snehovými vločkami a guličkami z modelovacej hmoty. Všetky ozdoby na torte boli jedlé.

Ako dlho ste túto tortu tvorili?
Prvý deň som vytvárala dekorácie na tortu, druhý deň som piekla korpus, vymiešala krém a tortu som naplnila. Tretí deň som venovala poťahovaniu, dekorovaniu, maľovaniu a samozrejme aj foteniu torty. To mi zabralo veľa času, pretože kdekoľvek doma som ju odfotila, nebola som s výsledkom spokojná. Počasie bolo ten deň veľmi sychravé a zamračené a farby na fotkách neboli reálne. Nakoniec som ju odfotila vonku, kam mi manžel doniesol konferenčný stolík z obývačky, pretože som bola presvedčená, že na ňom to bude vyzerať najlepšie (úsmev).

Víťazná torta Zimné mestečko.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej

Prekvapilo vás, že torta uspela v súťaži?
Veľmi ma prekvapilo a potešilo, že si moja torta vyslúžila najvyšší počet lajkov spomedzi všetkých súťažných výrobkov. Neznámi ľudia mi písali milé a povzbudivé komentáre, čo si veľmi vážim. Som rada, že sa torta páčila aj odbornej porote a udelili mi tretie miesto.

Ako využijete ďalej vo svojej práci tento úspech a čo pre vás znamená?
Tento úspech ma povzbudil a motivoval do ďalšej tvorby. Rada by som ju vďaka výhre v tejto súťaži prezentovala širšiemu publiku.

Kedy a prečo ste začali piecť torty?
Keď som bola na materskej s prvým synčekom Andrejkom, ako veľa iných mamičiek som túžila občas zmeniť aktivitu a realizovať sa aj inak ako starostlivosťou o dieťa. V televízii som sledovala program o úžasných a obrovských tortách, ktoré vždy aj niečo predstavovali. Dovtedy som ani len netušila, že je niečo také vôbec možné, že existuje toľko druhov krémov, poťahové hmoty či jedlé farby a dekorácie. Veľmi ma to zaujalo a netrvalo dlho a rozhodla som sa sama to vyskúšať.

Veľká čokoládová tartaletka s jahodovým pyré.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej

Robíte torty väčšinou podľa priania zákazníka alebo to nechávajú i na vás?
Je to rôzne. Niektorí ľudia majú jasnú predstavu o tom, čo by si priali a vedia, aká náplň im najviac chutí. Vtedy sa snažím ich predstavy čo najlepšie naplniť. Sú aj takí, ktorí mi dajú len základné oporné body, ktorých sa mám držať a zvyšok nechajú na mňa. Zriedka sa stáva, že klienti nemajú ani najmenšiu predstavu o tom, čo by chceli. Ja sa vždy aj veľa pýtam, aby som sa čo najviac priblížila tomu, čo majú radi a čo sa im páči. Najdôležitejšie je, aby boli spokojní.

Aké torty tvoríte najradšej?
Najradšej tvorím také torty, pre ktoré sa aj ja sama nadchnem. Keď sa už neviem dočkať, kedy sa do výroby pustím a mám kopu nápadov, ako by sa dala daná požiadavka stvárniť. Mám rada torty, ktoré majú konkrétnu tému. Vtedy je to výzva, a to ma na tom baví.

Aké všemožné motívy sa už objavili na vašich tortách?
Najkrajšie torty bývajú častokrát detské. Piekla som už Mimoňa, autíčko McQueena, autodráhu, krokodíla, iglu či futbalový dres. Aj pre dospelých sa však dajú piecť torty rôznych tvarov a aj oni majú veľkú fantáziu. V mojej kuchyni už vznikol aj sladký šijací stroj, výletná loď, cyklistická prilba, formula či kufrík s náradím a vŕtačkou.

Karamelový cheesecake.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej

Ktorú vašu tortu považujete za tú najdokonalejšiu, najmilovanejšiu?
Spomenula by som dve – tortu Šijací stroj, ktorú som piekla pre maminu na narodeniny. Snažila som sa ho urobiť kompletne jedlý a vymodelovať dekorácie tak, aby vyzerali presne ako tie, ktoré ona používala. Zároveň som celú tortu chcela ozdobiť slávnostným spôsobom, pretože išlo o okrúhle narodeniny. Druhou je práve torta Zimné mestečko. V tejto torte sú skĺbené moje dve obľúbené činnosti – pečenie a maľovanie.

Aké torty dnes najviac takzvane letia?
Myslím si, že momentálne letia torty bez poťahovej hmoty, jednoduché, romantické, zdobené kvetmi prípadne jedlou figúrkou. Dôraz sa kladie na jemnosť, precíznosť a kvalitné vyhotovenie, aspoň ja mám taký pocit.

Akú tortu pečiete práve teraz?
Minulý víkend som piekla tortu s mascarpone a ovocím na významné životné jubileum jednej pani. Tento týždeň tortu nepečiem, mám totiž rozmaľovaný jeden väčší obraz, ktorému momentálne venujem väčšinu voľného času.

Lucia Rusiňáková s tortou s motívom rozprávkovej Vaiany.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej

Pre koho pečiete torty najčastejšie?
Najčastejšie pre deti, najmä tie moje. Žiadne narodeniny, meniny, deň detí či iná príležitosť sa u nás bez torty nezaobíde.

Čo všetko okrem tort pečiete pre svoju rodinu?
U nás sú najobľúbenejšie tartaletky, ktoré si zamiloval aj môj manžel aj napriek tomu, že vôbec nie je na sladké. Veľmi nám chutia aj makarónky, tie má najradšej najmä moja mamina, cheesecake či rôzne zdravé koláčiky. Ja osobne najradšej pečiem také dezerty, s ktorými sa dá vyhrať aj po vizuálnej stránke a môžem ich pekne ozdobiť.

Ako ste povedali, pri tvorbe tort využívate aj ďalšiu vášeň maľovanie. Čítala som, že ste mali už i výstavy.
Najčastejšie a najradšej maľujem olejovými farbami. Námety sú rôzne – portréty, krajina, detské motívy. Maľujem väčšinou to, na čo mám práve náladu a čo ma rovnako ako pri tortách nadchne a znamená pre mňa výzvu. V poslednom čase ma inšpirujú známi maliari a zaujímajú ma dejiny umenia, ktoré doma po večeroch študujem. Mala som možnosť dvakrát vystavovať svoje obrazy v jednej bratislavskej čajovni. Niekoľko z nich sa aj predalo, čomu som sa veľmi tešila.

Ako ste sa učili maľovať?
Maľovať som sa nikdy neučila, som samouk. Moje prvé pokusy boli portréty ceruzkou zobrazujúce obľúbených hercov či spevákov, ktorými sme si s kamarátkou výborne krátili voľné chvíle. Neskôr som od ceruzky prešla k uhlíku, akrylovým či momentálne obľúbeným olejovým farbám. Môj tatino ako mladý maľoval krásne obrazy, mali sme ich zavesené v obývačke a často som sa na ne dívala. Neviem však presne vysvetliť dôvod, prečo rada maľujem. Predpokladám, že to mám genetické (úsmev).

Lucia Rusiňáková o sebe
„Narodila som sa v Piešťanoch, kde sme si s manželom Peťom založili rodinu. Teraz bývame v Chorvátskom Grobe. Máme dve deti – Andrejko bude mať v lete 9 rokov, Dianka oslávi v marci siedme narodeniny. Vyštudovala som Fakultu medzinárodných vzťahov na Ekonomickej univerzite v Bratislave a momentálne pracujem ako konzultantka vo verejnej agentúre."


Lucia Rusiňáková má dve vášne, výrobu tort a maľovanie.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej


Lucia Rusiňáková s rodinou pri Vrbickom plese pod Chopkom v Nízkych Tatrách.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej


Torta zajačik.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej


Barokové jabĺčka podľa maliara Zurbarána.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej


Vianočné makarónky a tartaletky.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej


Plumérie.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej


Korytnačka a Lucia Rusiňáková.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej


S rodinou v Piešťanoch.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej


S manželom v Honolulu.

Foto: archív Lucie Rusiňákovej






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >