
Sú aj sušienky, ktoré máte hotové doslova za pár minút.
Foto: shutterstockChladnejšie počasie, kratšie dni, jeseň je tu. Pohodu si doma ľahšie vyčarujete pomocou šálky teplej kávy či čaju a niečoho dobrého na zahryznutie. Ponúkame tri recepty na domáce sušienky, s ktorých prípravou sa nebudete dlho zdržiavať, naopak.
Sú aj sušienky, ktoré máte hotové doslova za pár minút.
Foto: shutterstockVianočné pečenie má svoje čaro, pri množstve povinností však dobre padne aj niečo rýchle, s čím sa príliš nenababreme a výsledok vidno raz-dva. Vyberte si z našej ponuky 10 rýchlych sladkostí.
Kto povedal, že polievka má byť len teplá a slaná? Skúste si predvianočné obdobie osladiť touto netradičnou sladkosťou, v ktorej má hlavné zastúpenie sušené ovocie. A pozor – najlepšie chutí studená!
Určite máte zbierku časom overených vianočných receptov, ktoré robíte každý rok a všetci ich majú radi, no čo tak vyskúšať niečo nového? Ak to budú čokoládové pralinky, ako domácu pani i hostiteľku vás ochutnávači vynesú do nebies. Ešte sa nestalo, aby si niekto po ich vyskúšaní nevypýtal recept.
Tieto rožteky sa v minulosti dávali ako výslužka pre pomocníkov na hospodárstve, ktorí práve na sviatok svätého Martina odchádzali od hospodára a vydávali sa hľadať si novú prácu. Tradične sa robili kysnuté, no ak nemáte tento víkend veľa času, môžete si ich pripraviť nekysnuté a len z troch základných ingrediencií. Je to veľmi jednoduché a chuť skvelá!
Dnes je v úlohe kuchára 10-ročný Oleg. Rád jazdí na motorke a číta, ale aj pečie. V kuchyni pomáhal odmalička a dnes si v nej už dokáže poradiť aj sám. Jeho špecialitou sú rožky, ktoré pečie pre návštevu či rodinu, keď má čas.
Šípkový čaj, džem, niekto z nich robí aj víno. Šípky sú pre vysoký obsah vitamínu C odporúčané na posilnenie imunity. Vynikajúce účinky majú však i vo forme octu či oleja – napríklad proti kašľu či na popraskanú kožu. Ako si ich pripraviť, radí Jarmila Jovankovičová, srbská Slovenka, ktorá sa venuje tejto oblasti v Báčskom Petrovci v Srbsku.
Netreba tam ani múku, ani mlieko, ani maslo. Najpracnejšie je na tom celom asi nastrúhanie jabĺk. Ale oplatí sa, výsledkom je fantastický koláč, na ktorom si pochutnajú malí aj veľkí.