Recept na víkend: 10 neodolateľných obrátených koláčov s krémom i bez

gb, 8. októbra 2022 o 04:00

Najprv cesto, naň ovocie a potom šup do rúry. Tak zvyčajne postupujeme pri pečení koláčov a zákuskov. Skúste to naopak, tieto fantastické obrátené koláče vás presvedčia, že ísť proti zaužívaným zvyklostiam sa niekedy oplatí.

Prevrátený perník.

Foto: varecha.sk

Recepty na desať skvelých obrátených koláčov môžete preskúmať na tomto odkaze. Upečiete si cez víkend obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom, obrátený ananásový koláč s karamelom, obrátený slivkový makovec, prevráteného jablkového blonďáka, obrátený slivkový koláčik, mandarínkovú rýchlovku, koláč sester Tatinových, jablkovo-tvarohový obrátený koláč či makový jablčník? Ako malú ochutnávku ponúkame recept na obrátený perník.

Prevrátený perník

Suroviny
Perníkové cesto:
300 g polohrubej múky
200 g práškového cukru
100 g kryštálového cukru
200 ml vody
100 ml oleja
5 ks vajec
1 ks kypriaceho prášku do perníka
1 ČL mletej škorice
1 ČL perníkového korenia

Jablková plnka:
1 kg strúhaných jabĺk
mletá škorica
podľa potreby vanilkový cukor

Krém:
400 ml mlieka
4 PL hladkej múky
250 g masla
2 PL rumu
podľa chuti práškový cukor

Postup
1. Na začiatok si uvaríme karamelový sirup: 100 g kryštálového cukru upálime na karamel a zalejeme 200 ml vody. Počkáme, kým sa karamel vo vode rozpustí. Hotový sirup odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

2. Kým sirup chladne, načistíme a postrúhame jablká. Ochutíme ich škoricou a ak treba osladíme vanilkovým cukrom.

3. Žĺtka vymiešame dopenista s práškovým cukrom a opatrne prilejeme karamelový sirup.

4. Pridáme olej, múku a kypriaci prášok do perníka. Okrem prášku do perníka možno pridať aj 1 ČL mletej škorice. Výborné je pridať aj citrónovú a pomarančovú kôru.

5. Na záver vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

6. Plech (27 x 37 cm) vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme postrúhané jablká a na ne vylejeme perníkové cesto. Pečieme pri teplote 160 až 180° C.

7. Upečený perník necháme chvíľu vychladnúť, potom ho prevrátime na väčší plech alebo tácku, stiahneme papier na pečenie a vychladíme ho úplne.

8. Z mlieka a hladkej múky uvaríme hustú kašu. Necháme vychladiť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom (množstvo cukru si zvoľte podľa seba, originálne by to bolo 150 g!. Do masla všľaháme vychladenú kašu a na záver 2 PL rumu. Krém natrieme na koláč a dáme stuhnúť do chladničky.

9. Koláč môžeme ozdobiť napríklad strúhanou čokoládou. Najprv ho môžete jemne poprášiť holandským kakaom a na to nastrúhať čokoládu. Odporúčame zdobiť až po nakrájaní, tak vám čokoláda a kakao „nezašpinia” krém v reze.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >