Palacinky, ktoré sa pečú bez oleja a karamelky pani Aniky. Ľahké a rýchle, vyskúšajte!

Patricia Poprocká, 2. apríla 2022 o 04:26

Dnešné recepty sú od pani Aniky z Prešova, našej vernej čitateľky: „Som žienka domáca, varím obed aj večeru denne a recepty, to je moje všetko. Mám ich neúrekom, ozaj overených a odskúšaných, čas je ale vzácny a tak jedlá musia byť rýchle a chutné,“ približuje svoju filozofiu. Dnes to dáme nasladko – rýchle palacinky a čokoládové karamelky.

Palacinky sú obľúbeným dezertom veľkých i malých.

Foto: shutterstock.com

Palacinky bez oleja

Potrebujeme: 200 g polohrubá múka (môže byť aj hladká), 3 dcl vlažné mlieko, osminka rozpusteného masla, štipka soli, 2 polievkové lyžice cukru, 3 polievkové lyžice perlivej minerálky alebo sódy

Postup: Všetko rozmixujeme tak, aby sa cesto lialo, ale zároveň aby nebolo príliš riedke, skôr taká hustejšia lejúca sa hmota. „Trocha hustejšie ako liate, také akurát, to gazdinky vedia,“ opisuje autorka receptu.

Pečieme na suchej panvici. „Napočítam do 30 a otočím a znova napočítam do 30,“ vysvetľuje pani Anika s tým, že potom je palacinka ako má byť – „do zlatova“.

Plnky: čokoľvek obľubujete – džemy, nutelu, tvaroh so žĺtkom, cukrom, citrónom (pomarančom), škoricou. „Zrolujeme alebo zložíme do trojuholníka, ozdobíme šľahačkou a polejeme rozpustenou mliečnou čokoládou. Podávame s pohárom studeného mlieka alebo podľa chute,“ radí pani Anika.

Čokoládové karamelky

Potrebujeme: štvrť litra sladkej smotany, štvrť kila kryštálového cukru, 15 dkg zemiakového cukru, 5 dkg čokolády

Postup: Do hrnca dáme všetky ingrediencie a začneme variť. Keď zmes začne tuhnúť, lyžičkou trošku odoberieme do hrnčeka so studenou vodou, aby sme zistili, či sa z neho vytvára cukrík. Keď áno, je to znak, že môžeme celú masu vyliať na plech vymastený maslom. Kým je to vlažné, pokrájame na malé kocky – karamelky.

Príjemný sladký víkend prajeme!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >