Palacinky, ktoré sa pečú bez oleja a karamelky pani Aniky. Ľahké a rýchle, vyskúšajte!

Patricia Poprocká, 2. apríla 2022 o 04:26

Dnešné recepty sú od pani Aniky z Prešova, našej vernej čitateľky: „Som žienka domáca, varím obed aj večeru denne a recepty, to je moje všetko. Mám ich neúrekom, ozaj overených a odskúšaných, čas je ale vzácny a tak jedlá musia byť rýchle a chutné,“ približuje svoju filozofiu. Dnes to dáme nasladko – rýchle palacinky a čokoládové karamelky.

Palacinky sú obľúbeným dezertom veľkých i malých.

Foto: shutterstock.com

Palacinky bez oleja

Potrebujeme: 200 g polohrubá múka (môže byť aj hladká), 3 dcl vlažné mlieko, osminka rozpusteného masla, štipka soli, 2 polievkové lyžice cukru, 3 polievkové lyžice perlivej minerálky alebo sódy

Postup: Všetko rozmixujeme tak, aby sa cesto lialo, ale zároveň aby nebolo príliš riedke, skôr taká hustejšia lejúca sa hmota. „Trocha hustejšie ako liate, také akurát, to gazdinky vedia,“ opisuje autorka receptu.

Pečieme na suchej panvici. „Napočítam do 30 a otočím a znova napočítam do 30,“ vysvetľuje pani Anika s tým, že potom je palacinka ako má byť – „do zlatova“.

Plnky: čokoľvek obľubujete – džemy, nutelu, tvaroh so žĺtkom, cukrom, citrónom (pomarančom), škoricou. „Zrolujeme alebo zložíme do trojuholníka, ozdobíme šľahačkou a polejeme rozpustenou mliečnou čokoládou. Podávame s pohárom studeného mlieka alebo podľa chute,“ radí pani Anika.

Čokoládové karamelky

Potrebujeme: štvrť litra sladkej smotany, štvrť kila kryštálového cukru, 15 dkg zemiakového cukru, 5 dkg čokolády

Postup: Do hrnca dáme všetky ingrediencie a začneme variť. Keď zmes začne tuhnúť, lyžičkou trošku odoberieme do hrnčeka so studenou vodou, aby sme zistili, či sa z neho vytvára cukrík. Keď áno, je to znak, že môžeme celú masu vyliať na plech vymastený maslom. Kým je to vlažné, pokrájame na malé kocky – karamelky.

Príjemný sladký víkend prajeme!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

  • Obrázok 11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    Tá vôňa, ktorá sa šíri pri príprave zemiakových placiek, priláka do kuchyne celú rodinu. Aj vám sa stáva, že ich nestíhate piecť, tak rýchlo miznú ešte za horúca? Pripomeňte si toto obľúbené jedlo s naším rebríčkom najklikanejších receptov v histórii Varecha.sk. Tak čo, budú na večeru?

  • Obrázok 10x sólo pre karfiol

    10x sólo pre karfiol

    Všeličo sa dá pripraviť z karfiolu, nielen ho vypražiť v trojobale. A tieto recepty sú toho dôkazom!

  • Obrázok Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Zahryznite sa do jahôd na tisíc spôsobov, teraz je ideálny čas. Ak chcete vyskúšať niečo nové než váš už osvedčený džem či zákusok, skúste niečo z našich tipov. Rýchla bublanina, lahodný krém či netradičný likér.

  • Obrázok 10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    Kúsky dochrumkava vypraženého kuracieho mäsa, tie veru málokoho nechajú chladným. Kuracie nugetky sú bežnou súčasťou ponuky fastfoodových reťazcov a nájdeme ich aj ako polotovar v mraziacich boxoch. Ale ruku na srdce, domáce sú domáce. Je viacero možností ako ich pripraviť, tak niektorú vyskúšajte. Určite nimi potešíte aj svoje deti, napríklad ak ste ešte nestihli osláviť deň detí.

  • Obrázok Recept na víkend z poľnej kuchyne. Polievka, akú jedli naši vojaci v SNP

    Recept na víkend z poľnej kuchyne. Polievka, akú jedli naši vojaci v SNP

    Obzrime sa dnes do histórie, chceli by ste ochutnať, čo jedli naši vojaci, bojujúci na frontoch v SNP? Malo byť toho veľa, malo to byť sýte, výživné a rýchle. Požiadavky na jedlo neboli zvlášť náročné, napokon, ani vyberať nebolo veľmi z čoho. Vodová polievka s krupicou, krúpami či ryžou, ktorú recept vám dnes ponúkame, možno znamenala hody.

  • Obrázok 10x milovaná bublanina z prvých jahôd

    10x milovaná bublanina z prvých jahôd

    Každoročné jahodové hody sú tu. A ako inak začať sezónu najobľúbenejšieho slovenského ovocia, než dobrým koláčikom? My budeme piecť bublaninu. Pridáte sa?

  • Obrázok Recept na víkend Čipsy slané i sladké, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia

    Recept na víkend Čipsy slané i sladké, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia

    Milovníci čipsov majú zrejme dávno svoj obľúbený druh i značku, ktorej sa tie domáce sotva vyrovnajú, ak však chcete skúsiť menej ťažkú verziu, je tu náš dnešný recept. Čipsy, ktoré sa netopia v mastnote, a po zjedení ktorých nemusíte mať výčitky svedomia, naopak.

Ďalšie články v rubrike >