Palacinky sú obľúbeným dezertom veľkých i malých.
Foto: shutterstock.comPalacinky bez oleja
Potrebujeme: 200 g polohrubá múka (môže byť aj hladká), 3 dcl vlažné mlieko, osminka rozpusteného masla, štipka soli, 2 polievkové lyžice cukru, 3 polievkové lyžice perlivej minerálky alebo sódyPostup: Všetko rozmixujeme tak, aby sa cesto lialo, ale zároveň aby nebolo príliš riedke, skôr taká hustejšia lejúca sa hmota. „Trocha hustejšie ako liate, také akurát, to gazdinky vedia,“ opisuje autorka receptu.
Pečieme na suchej panvici. „Napočítam do 30 a otočím a znova napočítam do 30,“ vysvetľuje pani Anika s tým, že potom je palacinka ako má byť – „do zlatova“.
Plnky: čokoľvek obľubujete – džemy, nutelu, tvaroh so žĺtkom, cukrom, citrónom (pomarančom), škoricou. „Zrolujeme alebo zložíme do trojuholníka, ozdobíme šľahačkou a polejeme rozpustenou mliečnou čokoládou. Podávame s pohárom studeného mlieka alebo podľa chute,“ radí pani Anika.
Čokoládové karamelky
Potrebujeme: štvrť litra sladkej smotany, štvrť kila kryštálového cukru, 15 dkg zemiakového cukru, 5 dkg čokoládyPostup: Do hrnca dáme všetky ingrediencie a začneme variť. Keď zmes začne tuhnúť, lyžičkou trošku odoberieme do hrnčeka so studenou vodou, aby sme zistili, či sa z neho vytvára cukrík. Keď áno, je to znak, že môžeme celú masu vyliať na plech vymastený maslom. Kým je to vlažné, pokrájame na malé kocky – karamelky.
Príjemný sladký víkend prajeme!