Krásne vonia, je plná vitamínov a skvele chutí, aj ako rezeň či palacinka.
Foto: shutterstockBaza teraz kvitne, tak využite toto obdobie na prípravu trošku nezvyčajných jedál, sezónnych a z čerstvej suroviny. Napríklad na voňavé rezne z bazových kvetov alebo sladké palacinky.
Ako na to?
Kvety bazy odtrhnite tak, aby zostala trocha dlhšia stonka, za ktorú ich môžete držať pri príprave. Opláchnite ich a nechajte dolu hlavou odkvapkať.
Medzitým si pripravte v širokom hlbokom tanieri rozšľahané vajíčko s múkou, trochou soli a pre zvýraznenie chuti môžete pridať i trošku čierneho korenia. Zmes by mala byť nie príliš hustá, ale zas ani riedka, skrátka taká, aby sa z nej na hlávke niečo zachytilo.
Ponorte do nej kvety, ktoré držíte za stonku. Nechajte trocha stiecť a potom položte do strúhanky. Druhú stranu posypte. Takto vyprážajte na horúcom oleji. Netreba dlho. Na panvici odstrihnite stonku, aby vám ostala len hladká placka. Opečte z oboch strán, následne vyberte na papierovú utierku, aby vstrebala prebytočný olej a hneď podávajte.
So zemiakmi a šalátom z čerstvej zeleniny chutí výborne. Môžete si dať ale aj inú obľúbenú prílohu, kyslú uhorku či kompót, je to na vás.
Bazové palacinky
Je to trošku jednoduchší postup, i keď v zásade veľmi podobný. S tým rozdielom, že si pripravíte palacinkové cestíčko, do ktorého kvet bazy ponoríte.
Rozšľahajte teda 2 vajíčka, pol litra mlieka, 240 gramov polohrubej múky s troškou soli. Kto chce, môže pridať aj cukor a vanilku, baza však vonia sama o sebe a sladké budú prílohy, takže to nie je potrebné.
Aj v tomto prípade hlávky po namočení v cestíčku nechajte trocha stiecť a dajte na rozpálenú panvicu s olejom. Odstrihnite stonky, opečte z oboch strán a vyberte na papierovú kuchynskú utierku.
Podávajte natreté džemom, čokoládou alebo so šľahačkou a drobným ovocím ako sú jahody, černice, maliny, čučoriedky.
Dobrú chuť!