Recept a víkend: Baza ako hlavné jedlo na obed. Chcete rezne alebo palacinky? Nič zložité, skúste!

Patricia Poprocká, 3. júna 2023 o 04:32

Je z nej vynikajúci sirup, limonáda a z nasušených kvetov i čaj, viete ale, že kvety bazy možno aj jesť? Ak ste milovníci palaciniek či rezňov, tieto recepty sú práve pre vás.

Krásne vonia, je plná vitamínov a skvele chutí, aj ako rezeň či palacinka.

Foto: shutterstock

Baza teraz kvitne, tak využite toto obdobie na prípravu trošku nezvyčajných jedál, sezónnych a z čerstvej suroviny. Napríklad na voňavé rezne z bazových kvetov alebo sladké palacinky.

Ako na to?

Kvety bazy odtrhnite tak, aby zostala trocha dlhšia stonka, za ktorú ich môžete držať pri príprave. Opláchnite ich a nechajte dolu hlavou odkvapkať.
Medzitým si pripravte v širokom hlbokom tanieri rozšľahané vajíčko s múkou, trochou soli a pre zvýraznenie chuti môžete pridať i trošku čierneho korenia. Zmes by mala byť nie príliš hustá, ale zas ani riedka, skrátka taká, aby sa z nej na hlávke niečo zachytilo.

Ponorte do nej kvety, ktoré držíte za stonku. Nechajte trocha stiecť a potom položte do strúhanky. Druhú stranu posypte. Takto vyprážajte na horúcom oleji. Netreba dlho. Na panvici odstrihnite stonku, aby vám ostala len hladká placka. Opečte z oboch strán, následne vyberte na papierovú utierku, aby vstrebala prebytočný olej a hneď podávajte.

So zemiakmi a šalátom z čerstvej zeleniny chutí výborne. Môžete si dať ale aj inú obľúbenú prílohu, kyslú uhorku či kompót, je to na vás.

Bazové palacinky
Je to trošku jednoduchší postup, i keď v zásade veľmi podobný. S tým rozdielom, že si pripravíte palacinkové cestíčko, do ktorého kvet bazy ponoríte.

Rozšľahajte teda 2 vajíčka, pol litra mlieka, 240 gramov polohrubej múky s troškou soli. Kto chce, môže pridať aj cukor a vanilku, baza však vonia sama o sebe a sladké budú prílohy, takže to nie je potrebné.

Aj v tomto prípade hlávky po namočení v cestíčku nechajte trocha stiecť a dajte na rozpálenú panvicu s olejom. Odstrihnite stonky, opečte z oboch strán a vyberte na papierovú kuchynskú utierku.

Podávajte natreté džemom, čokoládou alebo so šľahačkou a drobným ovocím ako sú jahody, černice, maliny, čučoriedky.

Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >