Prváčik stojí rodičov 250 eur

TASR, 30. augusta 2021 o 04:10

Hoci je vzdelávanie v štátnych školách bezplatné, nákup školských a ďalších pomôcok realizujú rodičia predovšetkým z vlastných finančných zdrojov. Rodičom prvákov môže pomôcť špeciálny jednorazový štátny príspevok vo výške 104,76 eura určený na školské potreby.

Škola nie je lacná záležitosť.

Foto: Shutterstock.com

Nákupný zoznam pre prvákov obsahuje niekoľko druhov tovarov, ktoré je možné zakúpiť predovšetkým v papiernictvách. „U prváčika je potrebné kúpiť všetko naraz a nemáte možnosť preniesť si veci z minulého školského roka, čo je po pandémii u iných ročníkov možné. Niektoré položky v zozname sú v hodnote pár centov, no suma niektorých je desiatky eur," priblížil country manager spoločnosti Immofinanz pre Slovenskú republiku Adrián Bódis. Niektorí rodičia zvyknú odkladať nákup na poslednú chvíľu, zväčša kvôli strávenému času v obchodoch a neúplnému nákupnému zoznamu.

„Podľa našich výpočtov celková suma predstavuje zhruba 250 eur, no môže sa vyšplhať aj cez 379 eur v prípade, že rodičia plánujú zadovážiť mobilné zariadenie pre dieťa s kreditom alebo paušálom," dodal Bódis.

Zoznam školských pomôcok zahŕňa školskú tašku, zošity, obaly a dosky na zošity a učebnice, peračník, perá, ceruzky, farbičky, gumu na gumovanie, pravítko, strúhadlo, pomôcky na výtvarnú výchovu. Okrem toho dieťa potrebuje aj vrecko na výtvarné pomôcky, úbor na telesnú výchovu, vrecko na úbor, prezuvky, vrecko na prezuvky, hygienické vrecúško, fľašu na vodu a desiatový box.

Okrem nevyhnutných školských potrieb rodičia postupom času riešia poplatky za školské a mimoškolské aktivity, ktoré sa líšia v závislosti od školy, ročníka, v ktorom dieťa aktuálne je. Počítať preto treba aj s príspevkom rade rodičov, poplatkom za školský klub detí, triedny fond, obedy v školskej jedálni, odoberanie časopisov a poplatkami za školské výlety, neskôr aj za školu v prírode.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >