Školy sa už plošne zatvárať nebudú, testovanie vraj netreba, pretože delta sa šíri rýchlo...

TASR, SITA, 17. augusta 2021 o 04:05

V novom školskom roku sa školy nebudú zatvárať plošne. V prípade pozitivity sa zavrú iba individuálne triedy. Testovanie nebude.

Test vraj už netreba...

Foto: Shutterstock.com

Minister školstva Branislav Gröhling poukázal na to, že v COVID automate sú školy otvorené v každej farbe okresu. Na školách sa nebudú vyžadovať ani testy. Ako podotkol šéf rezortu, vzhľadom na rýchle šírenie delta variantu strácajú výpovednú hodnotu.

V prípade pozitivity sa zatvoria len individuálne triedy, ktoré prejdú na dištančné vzdelávanie. Rodičom vtedy tiež vzniká nárok na ošetrovné. Rezort nezavádza nové opatrenia, ale riadiť sa bude vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR, podľa ktorej idú do karantény tí, ktorí boli s pozitívnou osobou v kontakte dva dni pred testovaním.

Rezort odporúča minimalizovať miešanie tried, realizovať ranný filter či zabezpečiť pravidelnú dezinfekciu priestorov škôl. Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy, ktoré trvá tri a viac po sebe nasledujúcich dní, rodič predloží škole písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka.

Záujemcom o dobrovoľné testovanie zo základných a špeciálnych základných škôl rezort jednorazovo poskytne PCR kloktacie testy. Ministerstvo ich má predobjednaných zhruba 80-tisíc. Školy ich môžu objednávať do 26. augusta a očakávať do konca augusta. Následne sa na školách bude testovať od 2. do 5. septembra. Okrem toho žiakom základných, stredných a špeciálnych škôl, ktorých rodičia prejavia záujem, budú poskytnuté prostredníctvom štátnych hmotných rezerv antigénové testy na dobrovoľné samotestovanie doma.

Novinkou je možnosť zisťovania protilátok. Rodič žiaka, ktorý neabsolvoval PCR test, bude môcť požiadať všeobecného lekára pre deti a dorast o test na protilátky proti ochoreniu COVID-19 po ukončení 14-dňovej karantény žiaka po kontakte s pozitívnou osobou a aj po pozitívnom výsledku samotestovania antigénovým testom.

Rodičia môžu aj v tom školskom roku ospravedlniť žiaka na maximálne päť po sebe idúcich vyučovacích dní. Nárok na OČR vtedy rodičom nevzniká. Ako upozornil minister, ak to bude rodič alebo plnoletý žiak zneužívať, žiakovi môže hroziť komisionálne preskúšanie a škola môže na túto skutočnosť upozorniť úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ministerstvo školstva poskytne školám financie na zvýšené náklady spojené so zabezpečením bezpečnej prevádzky škôl počas pandémie. Materské školy a špeciálne materské školy dostanú päť eur na každého zamestnanca a 150 eur na školu. Ostatné školy dostanú päťeurový príspevok na každého zamestnanca aj žiaka. Ako upozornil minister, školy nemusia o financie žiadať, dostanú ich automaticky. Využiť ich môžu na zabezpečenie dezinfekcie, ochranných pomôcok či na iné náklady spojené s vytvorením bezpečného prostredia na školách.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >