Bolestivo naliate prsníky po pôrode. Čo naozaj pomáha a na aké rady pozor? Môžu sa užívať lieky?

Patricia Poprocká, 5. októbra 2022 o 04:23

Stretáva sa s tým veľmi veľa žien v prvých dňoch po pôrode. Bolestivo naliate prsníky, keď sa tvorba mlieka ešte nestihla zladiť s potrebami bábätka, resp. keď dojčenie ešte nie je dostatočne výdatné. Existuje množstvo rád, ako si uľaviť, vyznáte sa v nich?

Naliate prsníky dokážu veľmi bolieť, sú však účinné a jednoduché spôsoby, ako im uľaviť.

Foto: Shutterstock

Naliate prsia, opuch, bolesti, do toho plačúce dieťa, ktoré sa na takéto tvrdé prsia nedokáže prisať, k tomu neraz výčitky, že ho nedokážem nakŕmiť či upokojiť, pochybnosti o vlastných rodičovských kompetenciách... Prvé dni po pôrode dokážu byť pre ženu nesmierne ťažké. A hoci sa vraví, že v takých chvíľach každá rada dobrá, v tomto prípade to tak celkom neplatí, niektoré môžu situáciu aj zhoršiť. Čo teda na bolestivo naliate prsníky prsníka a na čo pozor?

Nahrievanie prsníkov

V niektorých pôrodniciach ho odporúčajú, dokonca požičiavajú aj lampy. Nie je to však ideálne riešenie. Teplo z lampy pocit horúčavy v prsníkoch ešte zhorší, navyše príliš nepomáha.

Masáž prsníkov

Je to veľmi bolestivé a zbytočne. Veci si treba zjednodušovať a netreba trpieť viac než je nevyhnutné. Masáž pri naliatych prsníkoch pomáha, nie však táto.

Kvetinková masáž

Už názov je príjemný, a rovnako aj jej efekt. Kvetinková masáž je veľmi jednoduchá a účinná pomoc, nepotrebujete na ňu prakticky nič a môžete ju robiť kedykoľvek a kdekoľvek. Ide o pritlačenie prstov v oblasti dvorca tak, aby mlieko začalo vytekať, čím sa zmierni opuch. Troma prstami každej ruky treba zatlačiť na dvorec tak, aby bola bradavka v strede a okolo nej prsty. Držať dvorec stlačený približne minútu, potom uvoľniť a skúsiť bábätko prisať prípadne odstriekať mlieko.

Horúca sprcha

Platí to isté či pri nahrievaní prsníkov. Zbytočné zvýšenie nekomfortu.

Kapustné listy

Stará rada, za ktorú by naše staré mamy dali i ruku do ohňa. A tiež mnohé ženy, ktorým kapusta uľavila. Jednoduché: Priložte zelené kapustové listy na prsníky, resp. na iné boľavé miesta (napríklad sa zvykne tvoriť hrča v podpazuší). Nechajte priložené dvakrát denne 20 minút a úľava by mala prísť.

Nič

Aj to je cesta. Naliatie prsníkov za deň-dva samé pominie, ale len za podmienky, že sa bábätko normálne dojčí a dochádza tak k vyprázdňovaniu prsníkov. Ak nie, treba vyhľadať pomoc s dojčením.

A čo lieky?

V prípade veľkých bolestí si možno pomôcť aj liekmi z lekárne – obyčajný paralen či paracetamol sú vhodné. Majú aj protizápalové účinky, navyše nie je potrebné prestávať s dojčením ani ho obmedzovať pri ich užívaní.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >