Angličtina či iný jazyk? Školy dostanú od budúceho roka na výber

Patricia Poprocká, 4. októbra 2018 o 15:25

Angličtina na základných školách by od budúceho školského roka nemala byť povinná. Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) chce dať totiž školám na výber, aby sami rozhodli, aký svetový jazyk svojim žiakom ponúknu.

Školy by od budúceho roka mali dostať na výber, aké cudzie jazyky budú vyučovať.

Foto: shutterstock.com

Deti by sa tak od tretieho ročníka síce učili naďalej povinne cudzí jazyk, mohli by si však vybrať, či angličtinu alebo nemčinu, francúzštinu, taliančinu, španielčinu alebo ruštinu.

Rodičia túto možnosť vítajú. „Rada by som, aby sa moja dcéra učila španielčinu, obávam sa ale, či škola na to bude mať kvalifikovaného pedagóga,“ hovorí Michaela, ktorá žije v malej obci na strednom Slovensku. Jazyky ako taliančina či španielčina nie sú tak rozšírené, a práve malé školy na vidieku s tým môžu mať problém. Ak by škola španielčinu neotvorila, Michaela by dcéru prihlásila aspoň na nemčinu.

Ministerka školstva liberalizáciu prvého cudzieho jazyka na základných školách vysvetľuje aj tým, že vedomosti z nemeckého jazyka sa u študentov zhoršujú. "Nemčina je ťažký jazyk. To, že máme horšie výsledky u študentov z maturity pripisujeme tomu, že majú na ňu neskorý nábeh," vysvetlila pre TASR.

Za zrušenie angličtiny ako dominantného jazyka sa zasadzovali aj zástupcovia Spoločnosti učiteľov nemeckého jazyka a germanistov Slovenska či Asociácie rusistov Slovenska. Tí tvrdia, že slovenské školy by mali v maximálnej možnej miere rozvíjať viacjazyčnosť svojich žiakov. Viacjazyčnosť podľa nich prispieva k odbúravaniu etnocentrizmu, k zlepšeniu šancí mladých ľudí úspešne sa presadiť v živote, obhájiť svoje stanoviská doma i vo svete.

Vo svete je však stále najčastejšie používaná práve angličtina, ktorú sa učia vo väčšine krajín. „Bez angličtiny sa dnes už človek nezaobíde, hovorím to aj svojim deťom. Možnosť voľby povinného cudzieho jazyka vítam, je dobré, keď si človek môže vybrať, ale pre svoje deti zvolím aj tak angličtinu,“ hovorí zasa Prešovčanka Silvia.

V súčasnosti sa všetky deti sa povinne učia anglický jazyk od tretieho ročníka základnej školy. Stretnú sa s ňou aj niektorí prváci, závisí to však aj od školy.
Od siedmeho ročníka sa potom žiaci môžu učiť aj druhý cudzí jazyk, ktorý je klasifikovaný ako voliteľný predmet, vyučovaný aspoň dve hodiny týždenne.

Problém s učiteľmi iných jazykov než angličtiny by nemal byť. Aj dnes zamestnávajú učiteľov, ktorí vyučujú spomínaný druhý cudzí jazyk. Takže akurát by im zrejme museli rozšíriť úväzky, resp. počet hodín.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >