Poďte von hľadať poklad! Štartuje celoslovenská akcia Pokladovka, zapojiť sa môže každý

Patricia Poprocká, 14. januára 2021 o 04:22

Ísť sa prejsť do prírody je zvlášť v dnešných pandemických časoch balzamom na telo aj dušu. Na zvýšenie motivácie pre deti je tu teraz nová hra pre rodiny – hľadanie pokladu. Zapojiť sa môže každý v rôznych kútoch Slovenska.

Hľadanie pokladu je pre deti veľmi atraktívna turistika.

Foto: Ivana Brunová

Pokladovka bude prebiehať celý rok a budúcu stredu štartuje jej prvé, januárové kolo. „Každý mesiac sa bude niesť v znamení inej témy a bude si vyžadovať aj iný spôsob riešenia záhady,“ prezrádza organizátorka Marcela Kramplová, pohybová lektorka a zakladateľka centra Bublinka.

Ako vraví, zámerom je dostať rodiny s deťmi von do prírody. „Hýbať sa najprirodzenejším pohybom pre človeka. Tým je chôdza a udržanie komunity, ktoré tu boli pred pandémiou. Snažíme sa udržať nielen fyzické, ale aj psychické zdravie ľudí,“ vysvetľuje.

Podstatou pokladovky je prejsť určenú trasu, vytýčenú zvlášť v každom zúčastnenom regióne a splniť dané úlohy. Každá úloha je kľúčom k nájdeniu pokladu. Januárová bude o našom folklóre, na tému Ľudová slovesnosť. To znamená, že účastníci na trase budú zbierať obrázky s ľudovými porekadlami a dopĺňať slová do tajničky. Na každom obrázku bude zároveň sprievodná úloha – ľudová riekanka a pohybová úloha.

Obrázky s úlohami na január.

Foto: Marcela Kramplová

„Odkaz tajničky bude zároveň kódom, ktorým sa účastník dostane k pokladu,“ vraví Marcela Kramplová. Pokladom je v januári pohybový videokurz Ľudové tance a pohybové hry s Ľubkou.

Pokladovka je nápad Marcely Kramplovej, vzhľadom na veľký záujem a žiaduci rozvoj pohybu u detí i dospelých sa rozhodla rozšíriť hru na celé Slovensko. A to pomocou rôznych centier pracujúcimi s deťmi v jednotlivých regiónoch.

Keďže už celé mesiace mimoškolské aktivity detí nefungujú, aj tieto centrá bojujú o prežitie a Pokladovka je príležitosť aj pre ne. Za normálnych okolností by bola hra bezplatná, vzhľadom na zlú situáciu centier sa rozhodli tentoraz pre poplatok 3 eurá. Hľadači pokladu majú ale šancu okrem jeho nájdenia vyhrať ešte jednu cenu – v každom regióne jedna rodina.

Poklad sa bude hľadať v rôznych kútoch Slovenska – od Malaciek až po východ, napríklad v Devínskej Novej Vsi, v bratislavskom Horskom parku, v Rači, Záhorskej Vsi, Plaveckom Štvrtku, Prešove, Žiline, Trenčíne, Piešťanoch či Poprade.

Aha, tu je!

Foto: Marianna Mašatová

S organizovaným hľadaním pokladu začala Marcela v Bublinke v lete 2019, ako s prázdninovou atrakciou. „Malo to úspech, preto som sa rozhodla, že v rámci pandemických obmedzení, kedy je málo možností hýbať sa, urobím z toho pravidelnú akciu,“ spomína Marcela Kramplová.

Prínosov je veľa. „Pokladovka, vytvorila komunitu rodín s deťmi túžiacich po pohybe a prírode. Sme vonku, stretávame sa v online svete, udržiavame priateľstvá a tvoríme nové. A verte, že keď deťom poviete, že hľadáte poklad, odpadávajú frflania z chôdze do kopca,“ vyratúva.

Ak sa chcete zapojiť do hľadania pokladu, môžete tak urobiť na stránke Pokladovka.sk, kde nájdete aj informácie o miestach a pravidlá účasti. Portál ahojmama.sk je mediálnym partnerom Pokladovky.

Jesenné hľadanie pokladu na Devínskej kobyle.

Foto: Marcela Kramplová





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >