Po chodníčkoch prevádzačov či k domčeku Dedka Večerníčka. Objavte Poloniny už tento víkend

TASR, pt, 10. augusta 2021 o 04:19

Nemasovo, udržateľne, anticovidovo. Po dedinkách v malých skupinkách, ale za jedinečnými zážitkami. Náš najvýchodnejší národný park pozýva tento víkend na zážitkové podujatie Objavte Poloniny.

Poloniny majú návštevníkom čo ponúknuť. Nedotknutý prales, úchvatné výhľady a nádherné prostredie na každom kroku. Na snímke prales Udava, Národný park Poloniny.

Foto: Ing. Miroslav Buraľ

Vlani sa uskutočnil pilotný ročník, ktorého cieľom bolo pomôcť miestnym obyvateľom predstaviť lokálne tradície a vyskúšať si poskytovanie služieb cestovného ruchu. Tentoraz pôjde o ponuku dostať „pod kožu“ vône, chute, farby, zvyky a humor Polonín a ich obyvateľov.

Podujatie sa uskutoční vo ôsmich obciach okresu Snina od piatku 13. augusta do nedele. A to v obciach Stakčín, Stakčínska Roztoka, Topoľa, Runina, Ulič, Uličské Krivé, Zboj a Nová Sedlica.

Program zahŕňa napríklad komentovaný výlet do pralesa, turistiku po stopách prevádzačov, návštevu drevených kostolíkov či „domčeka Deduška Večerníčka“, spoznanie vojnových príbehov a miestneho folklóru. Chýbať nebude ani gastronomický workshop s typickými jedlami regiónu, napríklad tatarčaných pirohov (s ponáhkovou múkou) alebo workshopy tradičných remesiel zameraných na tkanie, prácu s drevom, prútím, ovčou vlnou. „Medzi najobľúbenejšie a najunikátnejšie patria nočné pozorovania mesiaca, planét, hviezd a padajúcich perzeíd, ktoré sa konajú v Runine, obci s najtmavšou oblohou na Slovensku,“ vraví Eva Kocanová z občianskeho združenia Take naše, ktoré stojí za projektom.

Víkendové podujatie je podľa nej na Slovensku unikátnym konceptom, práve preto, že všetky atrakcie sú roztrúsené po obciach v celej doline. „Návštevníkov takto privedie do všetkých záhybov srdca Národného parku Poloniny," dodala.

Chalúpka Večerníčka v Novej Sedlici.

Foto: Ing. Miroslav Buraľ

Vlani do Polonín prišlo takmer 300 registrovaných účastníkov s tým, že jednotlivé zážitky vymysleli a na podujatí zrealizujú zväčša miestni obyvatelia. Práve miestnym poskytovateľom zážitkov putuje 80 percent z ceny vstupenky jednotlivým aktérom zážitkov.

Kompletný program nájdete na internetovom portáli objavtepoloniny.sk. Počet účastníkov jednotlivých zážitkov je limitovaný. Do projektu Objavte Poloniny sa zapojili aj Správa Národného parku Poloniny, Slovenský zväz astronómov, Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied, Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš, Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, Nadácia SPP a RTVS.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >