Plán a režim – kedy sa rodič bez nich nezaobíde? Uľahčujú život najmä v týchto situáciách

pt, 10. februára 2023 o 05:13

Všetko podľa naplánovaného harmonogramu – nie je to síce najpríjemnejšia predstava trávenia času, sú však situácie, kedy to rodičom výrazne dokáže uľahčiť život.

Kľud. Aj toto sa dá zvládnuť.

Foto: shutterstock

Nie je to síce také hrozné ako cez kovidovú pandémiu, zvýšená chorobnosť však aj tentoraz zatvorila mnohých rodičov s deťmi doma. Hoci to z diaľky vyzerá idylicky, všetci spolu doma, realita je iná. Rozhádzané hračky, varenie čaju, obeda, do toho rozrobená vlastná práca, keď človek neraz nevie, čo skôr. Práve vtedy pomáhajú jasné pravidlá a harmonogram.

Rada, ak nemôžeš zmeniť realitu, zmeň svoj pohľad na ňu, je v tomto prípade viac než namieste. Zostať zrazu doma je zmena rovnako pre dospelého ako pre dieťa – je zvyknuté na školu, škôlku, kamarátov, určité zvyky. Okrem toho aj rodičia sú zrazu iní než napríklad cez víkend. Sú síce doma, no mysľou úplne inde – sedia za počítačom, nad papiermi, telefonujú. „Čakaj, teraz nie, nemám čas, neskôr, nevyrušuj ma, buď ticho, choď vedľa,“ sa im dostáva odpovedí, ak rodiča oslovia. Preto je pochopiteľné, že sa dieťa zrazu správa ináč, naschvál sa dožaduje pozornosti a obracia sa na rodiča častejšie než zvyčajne.

Z tohto treba vychádzať pri celkovej organizácii dňa, keď sme s deťmi doma. „V prvom rade je potrebné určiť si priority, ktoré následne naplánujeme tak, aby to vyhovovalo pracovným povinnostiam a zároveň fungovaniu detí. Tento plán preberieme s deťmi už deň vopred a pripomenieme si ho ráno,“ radí koučka zo Slovenskej asociácie Katarína Országhová.

Odporúča deň rozdeliť na aktivity s deťmi, prácu, odpočinok, súčasťou ktorého by mal byť aj čas pre deti osamote. Deti budú vedieť, čo ich čaká, koľko času im bude rodič venovať, koľko času sa budú zabávať samé. Je to podobné ako poznajú zo škôlky a školy, kde sa tiež striedajú rôzne aktivity. „Pravidlá a režim sú v tomto prípade veľmi dôležité,“ zdôrazňuje Katarína Országhová.

A tie platia nielen pre deti, ale aj pre dospelých, čo sa týka ich organizácie prác počas dňa. „Vyhodnoťte si, koľko sa dokáže vaše dieťa hrať samé alebo so súrodencom bez konfliktov a toľko času si vyhraďte na pracovné priority. Vytvorte takto bloky. Ak máte napríklad online hovor, pri ktorom potrebujete pokoj a nemáte po ruke nikoho blízkeho, nájdite aktivitu, ktorá dieťa naozaj zabaví na potrebný čas. Zároveň však vopred upozornite človeka, s ktorým máte rozhovor, aká je u vás doma situácia a že môžete byť vyrušené dieťaťom. Vyhnete sa tak prípadným nedorozumeniam,“ približuje koučka.

Jednoduchšie je, ak sú doma obaja rodičia, samozrejme, za predpokladu, že sa do starostlivosti o deti zapájajú rovnako. Aj tu je dobré naplánovať si čas vopred a rozdeliť povinnosti, kto sa kedy o čo stará, kto kedy pracuje a kedy sa venuje deťom. Výhodou ešte je, ak vie pomôcť aj niekto ďalší, či už starí rodičia, ujovia, tety alebo staršie deti, no nie v každej rodine takáto možnosť je.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >