Pes nie je hračka, má žiakov naučiť literárna súťaž

SITA, pt, 21. januára 2019 o 11:24

Vzťah človeka a psa je hlavným motívom tohtoročnej literárnej súťaže Šumenie pre žiakov základných škôl a nižších ročníkov osemročných gymnázií. Kto sa chce zapojiť, svoje príspevky poézie alebo prózy môžu posielať do 18. februára.

Pes je neoceniteľným priateľom človeka, treba však k nemu aj v tomto duchu pristupovať. Ilustračné foto.

Foto: PRAVDA, Tatiana Michalková

Témami sú Život pod psa alebo Človek, najlepší priateľ psa. Svoje diela môžu posielať deti na adresu sumenie@ulet.sk, ale iba tie z východu Slovenska, z Prešovského a Košického kraja.

Keďže hlavným partnerom súťaže je Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov, ktorá sa venuje záchrane opustených a nechcených zvierat v útulku, hlavnou myšlienkou je úcta k zvieratám, najmä psom. „Veríme, že sa nám aj prostredníctvom tejto súťaže a kontaktu s mládežou podarí šíriť predovšetkým to, že pes nie je vec či hračka. Tešíme sa na práce žiakov, keďže súťažné témy im možno poskytnú aj iný pohľad na psov,” uviedla predsedníčka združenia Romana Šerfelová.

Ako uviedla Alena Štrompová zo združenia Úlet, hlavného organizátora súťaže, porotcami budú básnik Valentín Šefčík a Zbyňo Džadoň, hudobník, spevák a autor detských kníh. Jeho publikácia Lara a nebo patrí medzi Najkrajšie publikácie Slovenska za rok 2017 v rámci literatúry pre deti a mládež.

Víťazi dostanú diplom, knihy a zážitkové ceny na slávnostnom vyhlásení 29. marca 2019 v Košiciach. Ich práce budú publikované v tlačenom zborníku víťazných prác a všetky prihlásené súťažné práce budú uverejnené na webovej stránke organizátora súťaže.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >