Psíka či mačičku? Nad kúpou zvieratka nemusíte váhať

Patricia Poprocká, 4. novembra 2018 o 06:49

Rozmýšľate o tom, či kúpiť svojmu dieťaťu zvieratko, trebárs pod stromček? Nerozmýšľajte zbytočne dlho. Dôvodov, prečo je dobré mať zvieratko v domácnosti, je veľa. Háčik to má iba jeden – nepočítajte s tým, že sa oň bude starať vaše dieťa. Budete to predovšetkým vy, a bude to úplne v poriadku.

Život so zvieratkami veľmi obohacuje celú rodinu.

Foto: Miriam Poprocká

Prítomnosť zvieratka v domácnosti síce učí deti k zodpovednosti, ohľaduplnosti a starostlivosti o druhých, ale – zatiaľ iba učí. Sú to v prvom rade rodičia, kto pri novom štvornohom členovi domácnosti bude musieť deťom ukázať, čo znamená zodpovednosť a starostlivosť o niekoho, kto je na to odkázaný. Ak to dokážu, prítomnosť zvieratka v dome bude pre deti veľkým prínosom. „Naučia sa lásku dávať, aj správne prijímať,“ hovorí kynologička Drahomíra Fridrichová.

Dôležitá je tu však úloha rodiča, ktorý musí aj vo vzťahu k zvieratku ukázať, čo je to zodpovednosť a láskyplné správanie. „Deti sa pri zvieratku iba učia starať sa o iných. Nesmie pri tom teda chýbať ten najdôležitejší, rodič,” pripomína Drahomíra Fridrichová.

Ďalším dôležitým faktorom v rodine, ktorá sa stará o zviera, je prepojenie s prírodou. Prítomnosť zvieratka, predovšetkým mláďatka, v dieťati aktivuje láskyplné emócie. „Predstavte si nehu, ktorú dieťa prežíva, keď objíma mačiatko, psíka, zajačika. Ak tieto pocity u detí neaktivujeme, zakrpatievajú im, a potom sú deti, ktoré upália mačiatko, alebo ľudia, ktorí vyhodia na ulicu psíka,“ vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová.

Život so zvieratkom deti priúča aj prirodzenému kolobehu života – od narodenia po smrť. „Vyrastala som na dedine, a každá jar bola spojená s príchodom nového života. Bolo krásne vidieť, ako sa liahnu kuriatka zo škrupinky, či chumáč srsti a v ňom malé zajačiky, alebo malé mačiatka. So zvieratkami sme rástli, starali sa o ne, patrili do našej rodiny. Bola som svedkom aj ich smrti, ale na druhý rok sa znovu narodili. Všetky deti sme sa naučili vnímať život i smrť,“ spomína psychologička.

Zvieratká by podľa nej mali byť súčasťou života aj dnešných detí, v maximálne možnej miere. Aké zvieratko by do rodiny malo pribudnúť, je to jedno. Výber je pestrý – pes, mačka, škrečok, zajačik, vtáčik, rybky... Každé má svoje výhody a závisí v podstate na rodine, čo preferuje. Pes je podľa kynologičky vhodný napríklad preto, lebo dokáže s rodinou komunikovať a dáva jej v podstate spätnú väzbu. „Vytvára veľmi silný vzťah, pocit bezpodmienečnej lásky a bezpečia. To môže rodinu v konečnom dôsledku viac stmeliť,” vysvetľuje Drahomíra Fridrichová.

Podmienkou však je, že psík musí byť chápaný celou rodinou ako živý, milujúci tvor, nie ako vec, doplnok interiéru. „Aby vám mohol lásku a pochopenie dávať, musí ich aj dostávať. Presne v tomto je jeho prínos pre vaše deti a ich ďalší život,” spresňuje.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >