Pes nemôže slúžiť deťom ako hračka

Patricia Poprocká, 10. októbra 2018 o 12:00

Na pohľad dokonalá rodinka – mama, otec, deti a pes. Áno, zvieratko do domácnosti určite patrí, kto sa však preňho rozhodne, musí ho brať ako člena rodiny, nie ako doplnok k správnemu imidžu či predmet, s ktorým sa deti zahrajú, keď rodičia nemajú čas. Nechávať dieťa samé so psom je podľa odborníkov nebezpečné. Pri správnom prístupe je však život so psíkom veľkým prínosom – pre deti aj ich rodičov.

Pri správnom prístupe k psovi je život s ním veľkým prínosom pre deti aj rodičov.

Foto: shutterstock.com

„Zvieratko pomáha rozvíjať emocionálnu zložku osobnosti dieťaťa, vedie ho k pocitu zodpovednosti a empatii voči druhým,” vysvetľuje skúsená kynologička Drahomíra Fridrichová, prečo psíka do rodín odporúča.

Podľa nej neexistuje ani obmedzenie z hľadiska veku dieťaťa, dôležité však je, aby si rodičia uvedomovali svoju zodpovednosť – rovnakú za psíka i za dieťa.
„Pes musí byť od prvého dňa bezpodmienečne vychovávaný,” zdôrazňuje kynologička. Netreba mu špeciálny výcvik, stačí ho vychovávať, teda určiť mu jasné pravidlá.

„Či ich bude dodržiavať, záleží vždy na ľuďoch, celej rodine, nikdy nie na psovi, práve preto, že je to pes. Jeho vrodený model správania je iný ako ten náš. Ale keď sú mu jasné pravidlá, veľmi rád sa prispôsobí,” približuje Drahomíra Fridrichová, ktorá sa venuje aj kanisterapii.

Psík musí mať napríklad vymedzené, čo môže, a čo nie. Ak si rodina nepraje, aby mu vyskakoval na gauč, nesmie mu to dovoliť, ani raz. Lebo pes nepochopí, prečo minule mohol, a teraz ho karhajú. Za dobré správanie treba psíka pochváliť, prípadne aj odmeniť dobrotou. Ak sa vám jeho správanie nepáči, musíte mu to dať tiež najavo spôsobom, aby to pochopil – väčšinou u šteniatka stačí vyšticovanie, keď ho chytíte za kožu vzadu na krku, tak, ako to robí sučka so svojim mláďatami. U staršeho steňaťa a dospéleho psa to už účinné nie je, treba sa preto poradiť s odborníkom, nakoľko je to u každého psíka v každej rodine individuálne.

Psíka si treba vyberať hlavou, nie očami podľa fotky. Dôležité je, aby bol vychovaný.

V minulosti sa objavili prípady, že pes napadol dieťa, čo malo niekedy aj smrteľné následky. Aj Drahomíra Fridrichová zdôrazňuje, že malé dieťa by so psom nemalo nikdy zostať samé. „Pes je zbraň, a často veľmi účinná. Okrem toho, ťažko pochopí, že musí rešpektovať dieťa, pre neho je to mláďa…”

Aké plemená sú najvhodnejšie k deťom? Najprv treba popremýšľať, aké aktivity chce rodina so psíkom robiť a potom zvážiť svoje možnosti. „Psíka si treba vyberať hlavou, nie očami podľa fotky. Dôležité je, aby bol pes vychovaný. A výchova psa je iná pri spoločenskom plemene, iná pri služobnom a iná poľovnom. Pracovné plemená vždy vyžadujú viac času, ktorý mu denne musíme venovať. Opakujem, musíme a denne, “ hovorí Drahomíra Fridrichová.

Ak je teda psík vychovaný a rodina ho neodsúva na druhú koľaj, žiadnych problémov sa obávať nemusí. Dokonca ani v prípade, keď sa narodí bábätko, a pes bol dovtedy zvyknutý, že je stredom záujmu mladého páru. „Pes chápe rodinu ako celok, nepatrí jednému členovi, je jej aktívnou súčasťou. Pokiaľ ľudia nezanedbali jeho výchovu a budú sa mu naďalej denne venovať, neodložia ho ako vec, žiadny problém nehrozí,” mieni kynologička.

Rodičia sa nemusia obávať ani prípadnej nákazy, parazitov. Veterinárna starostlivosť je u nás často na vyššej úrovni ako u ľudí. A ak je psík pravidelne očkovaný a odčervený, je bezpečný. Platí však, že čím väčší pes, tým väčšie starosti. Ak dieťa vyrastá so psom, ešte to aj prospieva jeho imunite.

Základné rady pre bezpečný život so psom
  • Psíka si vyberajte podľa aktivít, aké s ním chcete robiť podla svojich aktuálnych možností, prihliadnite aj na to, že s vami bude cca 12-15 rokov

  • Pravidelne ho odčervujte a očkujte, podľa pokynov veterinára

  • Určite mu jasné pravidlá, trvajte na nich – ak neviete, ako na to, prihláste sa na kurz zaobchádzania so psom, počas ktorého si osvojíte základné znalosti

  • Venujte sa mu, nájdite si naňho primerane dlhý čas každý deň, berte do úvahy jeho temperament a vrodené vlastnosti

  • Vždy dohliadnite, keď sa so psom hrá vaše malé dieťa, nenechávajte ich bez dozoru







  • Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Voľný čas - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >