Patria do rúk deťom nože a nožnice? Rozhodne áno, má to množstvo výhod

Patricia Poprocká, 17. mája 2022 o 04:56

„Pozor, porežeš sa, vypichneš si oko!“ Ostré predmety v detských rukách nevidíme radi a prvotná reakcie je okamžite im ich zobrať. Nože a nožnice do detských rúk však patria a naučiť sa s nimi zaobchádzať je prospešné na rozvoj motoriky a ľahšie zvládanie iných zručností.

Strihanie rozvíja v deťoch motorické a koordinačné schopnosti, je dobré, ak sa to učia od útleho veku.

Foto: Patricia Poprocká

Čo sa v mladosti naučíš, neskôr akoby si našiel, je osvedčená pravda aj v tomto prípade. Najmä umenie ovládať nožničky pomáha malým deťom pri neskoršom učení sa (pre nás dospelých) samozrejmostí ako je viazanie šnúrok, písanie, zapínaní gombíkov či zipsu alebo jedenie príborom.

Na nácvik strihania netreba špeciálne postupy, dieťa si to „nájde samé“. Už maličké deti sa zaujímajú o všetko okolo seba a nožnice sú pre ne lákadlom. Úplne teda postačí nebrániť im v spoznávaní, aj keď teda rodičovský strach býva nemalou prekážkou.

Ako ho odbúrať? Najjednoduchšie je dieťaťu dôverovať, že to zvládne. Samozrejme, je dobré mu najprv ukázať, ako sa bezpečne drží nôž, resp. nožnice, ako sa drží vec, ktorú idete strihať či rezať. Tiež to, ako s nožnicami a nožmi manipulovať, ak sa s nimi nepracuje, ale sa niekam prenášajú. Brať tieto predmety deťom z rúk zmysel nemá, skôr či neskôr sa s nimi musia zoznámiť. A o čo skôr si tú zručnosť osvoja, o to šikovnejší budú neskôr.

Jean Liedloffová v knihe Koncept kontinua opísala svoje postrehy a zážitky z pobytov medzi Yeguánskymi indiánmi, ktorí svoje deti, už bábätká, nechávali, aby brali do rúk všetky predmety, vrátane nožov „ostrých ako britva“. Ako uviedla, nikdy nevidela, že by sa niektoré porezalo. Pripísala to prirodzeným inštinktom, ktoré všetci máme, len ich treba nechať rozvinúť, teda nemyslieť na to, čo všetko sa môže stať, aké je to nebezpečné, ale ako s predmetom bezpečne pracovať.

Ak chceme deti naučiť s nožmi či nožnicami pracovať, je lepšie vybrať menšie, ktoré ľahko chytia do ruky. Pre tie celkom najmenšie deti existujú nožnice so zaoblenými špičkami, je však lepšie učiť ich pracovať rovno s ostrými, aby si dieťa vybudovalo ostražitosť, na čo dávať pozor. Podobne je to aj s nožmi – menšie, ale zasa nie tupé.

Ak nechcete mať postrihané deky, obrusy, závesy či oblečenie, je dobré deti nasmerovať, teda im jasne vymedziť papiere alebo látky, ktoré môžu strihať. Začína sa s jednoduchými tvarmi, neskôr môžete pridať vlnky či kolieska.

Pokiaľ ide o prácu s nožmi, veľká príležitosť je kuchyňa. Ak vám váš drobec rád pomáha pri varení a prejaví záujem o krájanie, umožnite mu to. Malá doštička, nôž, a nech to skúša. Je dobré mu dať niečo, čo sa krája ľahšie, teda žiadne mäso ani cibuľu, z ktorej štípu oči.

Rozvoj motoriky a koordinácie

S nožmi či nožnicami môžu skúšať pracovať deti už v dvoch – troch rokoch. Je to prospešné aj z hľadiska ich vývoja, pomáha rozvíjať motoriku a mozgové prepojenia. Napríklad koordináciu oboch strán tela pri rozličných činnostiach – keď teda jedna ruka strihá, druhá pridržiava. Strihanie či rezanie je dobrým tréningom aj na koordináciu rôznych orgánov, v tomto prípade oči a ruky, a tiež samotných častí jedného orgánu – v tomto prípade palec a prsty na ruke, resp. zápästie, rameno a predlaktie súčasne. Dieťa sa tiež učí sústredenosti a tvorivosti. A predovšetkým – učí sa ovládať užitočnú vec, ktorá vie byť aj nebezpečnou zbraňou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >