Počasie ako na hojdačke – zima, mráz, oteplenie a zas pád teplôt, náš organizmus je z toho rozhodený a s respiračnými chorobami akoby sa roztrhlo vrece. Kašeľ, teploty, ktoré sa v kolektívoch – školských, pracovných i domácich presúvajú z jedného na druhého sú takpovediac na dennom poriadku. Ako si pomôcť? Vyskúšajte niektorý z našich domácich receptov.
Medu sa právom hovorí tekuté zlato, je vzácnym pomocníkom pri prechladnutiach a na podporu imunity.
Foto: Shutterstock.com
Vraví sa, že prechladnutie trvá s liekmi týždeň, bez liekov sedem dní. Ochorenie skrátka treba prekonať, prípadne vyležať, pomôcť si však môžete aj bez umelých vitamínov či liekov z lekárne. Zo surovín, ktoré máte doma si možno vyrobiť účinné liečivé zmesi, vyberte si z nasledujúcich receptov.
Med, zázvor, cesnak
Nastrúhajte alebo nadrobno nakrájajte ošúpaný zázvor a pár strúčikov cesnaku. Zmiešajte s medom a pre lepšiu chuť môžete vytlačiť aj polovičku citrónu, alebo celý. Uzatvorte v sklenenom pohári a jedzte trikrát denne jednu polievkovú lyžicu. Skladujte v chladničke.
Červená cibuľa v mede
Červená cibuľa obsahuje množstvo protizápalových látok a najdravšia je surová. Nakrájajte ju na drobné kúsky a zmiešajte s medom. Opäť konzumujte podľa potreby, najlepšie trikrát denne polievkovú lyžicu.
Škorica, cibuľa, cesnak, med
Škorica pomáha, ak kašlete. Aj v tomto prípade nakrájajte na drobné kúsky cesnak a cibuľu, zmiešajte s medom, do ktorého pridáte lyžicu škorice. Nič nepokazíte, ak do kašičky vytlačíte a citrón. Bude to chutiť lepšie, navyše získate o niečo viac vitamínu C.
Kurkuma, peper, škorica
Čo s tým? Dajte do pohárika malú lyžičku každého z týchto korení, zmiešajte s vodou a vypite. Táto kombinácia posilňuje imunitu, hoci príliš dobre nechutí. Ale o chuť predsa v tomto prípade až tak nejde.
Bobkový list, klinčeky, škorica, kurkuma
Môžeme to nazvať aj čajom, keďže sa všetky suroviny varia. Kurkumu zmiešajte vo vode, pridajte škoricu, klinčeky a bobkový list. Kto chce, môže dodať aj strúhaný alebo sušený zázvor. Nechajte zovrieť a varte päť minút. Keď vychladne, môžete dosladiť medom a citrónom.