Pamätáte si na slávny detský súbor? Prešovčatá sa chystajú osláviť 50. výročie vzniku vo veľkom štýle!

TASR, 11. marca 2024 o 06:21

„Na konkurz do nového speváckeho zboru v Dome kultúry mal prísť budúci dirigent. Ako korepetítor som si s deťmi krátil čakanie naňho spievaním. Keďže neprišiel, tak som sa rozhodol, že založím spevácky súbor a budem ho viesť,“ tak spomína na začiatky slávneho súboru Prešovčatá jeho šéf Bernard Herstek.

Prešovčatá vznikli pred 50 rokmi.

Foto: facebook Prešovčatá

Na konkurz vtedy prišlo 19 detí. Spievali skladby, v tom čase moderné, napríklad pieseň zo seriálu Bella a Sebastián či Slnko od Marcely Laiferovej. Odvtedy uplynulo 50 rokov a Prešovčatá k výročiu chystajú slávnostný koncert. Uskutoční sa 4. mája o 17.00 h v Parku kultúry a oddychu v Prešove a odznejú na ňom známe piesne súboru v podaní bývalých členov.

Súbor fungoval 30 rokov a počas svojho pôsobenia vychoval viacerých známych umelcov. Získal i rôzne ocenenia. „Povyhrávali sme súťaže, vystupovali sme v televíziách, na festivaloch, vydali tri LP platne. Po revolúcii niekoľko CD. V tom čase sa už hromadili vystúpenia v televízii a začali sme chodiť trocha po svete. Navštívili sme 15 krajín, celú Európu, ale aj Gruzínsko,“ spomína Bernared Herstek.

Vystúpenia prirovnáva k muzikálom. „Každá pieseň mala svoju choreografiu a zapájali sme do toho divákov. Keď sme išli do zahraničia, spievali sme v jazyku navštívených krajín. Mali sme preklady textov do taliančiny, nemčiny, francúzštiny, ruštiny, dokonca aj do esperanta. Bol som autorom hudby, ale spolupracoval som v mnohými slovenskými textármi,“ vyratúva.

Na vrchole svojej slávy mal súbor 33 členov. „Keď sme začali cestovať po svete, tak sme sa zmestili do jedného autobusu. Boli sme moderný bigbítový detský súbor. Hrala s nami bigbítová kapela, ktorú tvorili vysokoškoláci z Prešova. Čiže autobus má 40 miest, 33 bolo detí a zvyšok dospelí.“

Počas tých rokov sa v súbore vystriedali stovky detí, napríklad aj prvá MISS Československa Ivana Christová či manželka golfového olympijského víťaza Martina Sabbatini.

Prešovčatá skončili aktívnu činnosť súbor 14. marca 2004. „Naďalej sme sa však stretávali a ideme sa stretnúť aj teraz na 50. výročie. Na pódiu nás bude asi 40 až 50, dnes už dospelých ľudí, ale aj ich deti. Bývalí členovia žijú po celom Slovensku, Európe, ale i v Spojených štátoch amerických,“ vraví Bernard Herstek.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >