Osem spôsobov, ako dieťaťu vyjadriť lásku bez slov

Patricia Poprocká, 15. decembra 2022 o 05:39

Lásku dieťa potrebuje predovšetkým cítiť, nielen o nej počuť. Povedať mu „ľúbim ťa“, je síce dôležité, nemenej však aj to, aby vedelo, čo to znamená. Pochopiť to dokáže práve prostredníctvom konkrétnych gest, ktorými mu vyjadrujeme lásku bez slov.

Bozk je najčastejším prejavom lásky. Nie však jediným.

Foto: shutterstock

Objatie, pohladenie, bozk

To sú najbežnejšie prejavy lásky, ktoré deti bytostne potrebujú, najmä kým sú malé. Ak je táto potreba naplnená v prvých mesiacoch a rokoch, deti sú potom samostatnejšie a vyrovnanejšie. Cítiť dotyky blízkej osoby chceme v každom veku, a hoci v dospelosti na to už máme svojho partnera, pohladenie od mamy či otca má vždy osobitú príchuť.

Počúvajte ho

Odložte mobil alebo papiere, nad ktorými práve sedíte a počúvajte, s čím vaše dieťa za vami práve prišlo. Reagujte: ak požiada o pomoc, pomôžte, ak sa chce len o niečo podeliť, vypočujte, ak sa pýta, odpovedzte. Dáte mu tým najavo, že je dieťa pre vás dôležitejšie než práca či priatelia na sociálnych sieťach, čo znamená veľa.

Buďte pozorní

Nemyslí sa tým v danom okamihu, ale dlhodobo. Napríklad berte ohľad na to, čo vaše dieťa obľubuje a čo nie. Prekvapte ho obľúbeným jedlom alebo dezertom, kúpte mu tričko obľúbenej farby alebo s obľúbeným motívom, pomôcku do školy, o ktorej hovorilo, že ju bude potrebovať a podobne. Najlepšie vtedy, keď to ani nečaká.

Pamätajte si

Pre vás sú to možno detské malichernosti, pre dieťa však stredobod sveta. Čo sa dnes dialo vonku, čo v škole, s čím prišla jeho najlepšia kamarátka a podobne. Je vzácne, ak sa vaše dieťa delí o radosti i starosti, je to aj spôsob, ako ho dobre poznať. Ceňte si to, počúvajte a pamätajte si. Len tak sa vám nabudúce zverí zas.

Pýtajte sa ho

Na názor, na pocit, podľa situácie. Dieťa bude cítiť, že je pre vás dôležité, a to je predsa láska, nie?

Píšte mu

Ráno v kuchyni, pred cestou do práce, alebo ak je už staršie a má mobil, tak aj na mobil, nejaký milý odkaz počas dňa. Urobíte mu radosť, prekvapenie, čo posilňuje pozitívne emócie.

Podeľte sa o svoje zručnosti

Teda ho naučte niečo, čo vy už ovládate a váš potomok sa to túži naučiť tiež. Pozor, nemalo by ísť o násilné učenie proti jeho vôli, ale o niečo, čo naozaj chce. Posaďte ho napríklad za volant auta, samozrejme na nejakom cvičnom ihrisku. Vašu dôveru dieťa ocení a posilní to jeho sebadôveru.

Prejavujte mu úctu

Slovká ako prosím ťa, ďakujem by mali byť samozrejmosťou. Aj v prípadoch, že ide o povinnosti, ktoré dieťa bežne robí. „Odlož si prosím veci, vynes prosím smeti,“ a podobne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >