Osem rád pre vydarenú stanovačku s deťmi. Čo si do batožiny určite pribaľte?

Patricia Poprocká, 5. augusta 2022 o 04:36

Prázdniny sa prehupli do druhej polovice, času na letné dobrodružstvá je ale stále dosť. Dnes bude reč o stanovačke, ktorú by si malo aspoň raz vyskúšať každé dieťa. Čo je dobré zabezpečiť, aby ste si ju naozaj užili?

Stanovačka je pre deti veľkým dobrodružstvom.

Foto: shutterstock

Zážitok je to nezabudnuteľný. Žiadna sprcha pred spaním, ale umývanie v potôčiku či pri studničke, žiadna večera varená na sporáku, nanajvýš tak opekanie pri ohníku, žiadna strecha nad hlavou, ale hviezdy, prípadne látka stanu. K tomu nádherné vône a zvuky prírody, kto by to nechcel vyskúšať, najmä ak prežije väčšinu roka v paneláku? Tak poďme na výlet! Čo všetko nám treba?

Dobrá príprava, základ úspechu

Stanovačka má aj odvrátenú stránku – chlad, vlhkosť, hmyz, nekomfort... A večer uprostred prírody však niekedy padne úzkosť aj na dospelého človeka. Deti sa síce nezvyknú trápiť nad maličkosťami, predsa len ak doteraz vždy spali len pod strechou, môže ich niekoľko vecí zaskočiť. Preto je dobré pred výletom deti pripraviť aj na to, že nebude všetko ako doma. Žiadni zbytoční strašiaci, ale nech s tým skrátka rátajú.

Výber miesta

Ak sa dá, vyberajte ho spolu s deťmi a prispôsobte ho veku detí. Ak idete s menšími deťmi, je vhodnejšie niečo v nenáročnom teréne a rozhodne blízko civilizácie. Možno je vhodný aj kemp, kde predsa len máte zaistené základné štandardy. Ak sú vaše deti už školáci, môžete si trúfnuť aj na niečo dobrodružnejšie, ale, samozrejme, závisí to aj od toho, k čomu vaše deti inklinujú. Ak sa chcú kúpať, zvoľte miesto blízko vody, ak radšej turistiku alebo zbieranie lesných plodov, choďte do kopcov. Ak deti obľubujú zvieratká, vyberte si miesto blízko zvieracej farmy či obory... Vy poznáte svoje ratolesti najlepšie.

Balenie s vysvetľovaním

Pod stan sa balí inak ako do hotela. Vonku nie je nič z vecí, ktoré v meste považujeme za samozrejmosť. Čiže potrebujeme vziať sebou nožík, baterku, zápalky, nádoby na varenie, jedenie, príbor, spacáky, karimatky, niečo pod hlavu, teplé oblečenie, kvalitnú pevnú obuv, niečo nepremokavé – skrátka všetko, čo sa môže zísť. Veci chystajte spolu s deťmi a vysvetľujte im, budú sa cítiť zapojené do príprav a plné radostného očakávania.

Dôležitá lekárnička

Nik ju nechce potrebovať, ale chýbať by nemala. Hoci len základné vybavenie ako obväzy, dezinfekcia, niečo proti bolesti, teplote, prípadne repelent.

Vhodné táborisko

Kde sa utáboriť? Ak ste už vo vybranej lokalite, aj tu je dôležité nájsť dobré miesto. Čiže rovinku bez hrúd a kameňov, ktoré by tlačili, v blízkosti ktorej by nemalo byť mravenisko ani iné hniezdo. Ideálne je byť v závetrí a bezpečí tak, aby na vás nič nemohlo padnúť – napríklad kamene, suché konáre stromov a podobne. Tiež sa tam chcete cítiť dobre, takže si nájdite príjemný výhľad a miesto vyčistite od prípadných odpadkov.

Dávajte pozor

Idete si do prírody síce oddýchnuť a nechať deti chvíľu sa hrať aj bez dozoru, ak však nechodievajú do prírody často, dávajte pozor, aby nejedli jedovaté huby či iné lesné plody. Upozornite ich aj na ďalšie nástrahy – hady, hmyz či medvede. Tie by však mal detský džavot bezpečne odplašiť. V noci dávajte pozor, aby deťom nebolo chladno, najmä ak sú menšie, tie staršie vám to už oznámia samé.

Urobte si program

Áno, už samotná stanovačka je pre deti zábavou, ešte lepšie to ale bude, ak budú mať zaujímavú náplň dňa. Hrajte sa s nimi hry (pokojne aj na indiánov), pošlite ich do lesa na suché drevo na oheň, prejdite sa s nimi po okolí, pozorujte rastliny a zvieratá, večer zasa hviezdy, skrátka nech si výnimočnú chvíľu zapamätajú.

Upracte po sebe

Žiaľ, na to mnohí nemyslia a odpadky nechajú tam. Doma síce stačí vyhodiť vrecko s odpadom do kontajnera, do prírody však nepríde smetiarske auto. Platí, že čo sebou prinesieme, to treba aj odniesť, miesto musí ostať také isté čisté ako sme ho našli. Čím skôr si na to zvyknú aj deti, tým lepšie.


ANKETA:

Obľubujete stanovanie?

86,8%



9,4%



3,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >