Odchádza vaše dieťa z domu na prázdniny? Pozor na tieto vety pri rozlúčke, radšej sa im vyhnúť

Patricia Poprocká, 2. augusta 2024 o 06:30

Čas zábavy, ale nielen. Prázdniny sú popri oddychu pre deti aj školou samostatnosti. Mnohé práve počas nich zažívajú svoje prvé pobyty mimo domova – či už v tábore alebo na prázdninách u príbuzných. Niektoré v nadšení z nových skúseností odlúčenie od rodičov sotva postrehnú, čo však s tými citlivejšími?

Pobyt mimo domova je pre deti prospešný, aby si ho mohli bez stresu užiť, pripravte sa na to spoločne s nimi.

Foto: Shutterstock.com

Byť mimo domáceho prostredia môže znamenať pre deti stres – nielenže sú zrazu niekde, kde to nepoznajú, sú tam iné predmety, iný režim, iné pravidlá, nehovoriac o iných ľuďoch a situáciách, v ktorých sa ocitnú, navyše bez známeho rodičovského zázemia, akejsi istoty.

Na druhej strane je však pre deti prospešné, ak si vyskúšajú byť odkázaný sám na seba v cudzom prostredí, získajú nové skúsenosti, zručnosti, väčšiu sebaistotu i rozhľad. Aby to mohli zažiť bez negatívnych faktorov, je dobré sa na odlúčenie s deťmi spoločne pripraviť. Odborníci z českého centra LOCIKA zameraného na prevenciu domáceho násilia odporúčajú týchto 10 krokov.

1. Nezľahčujte obavy detí, naopak, nechajte ich, nech hovoria o svojich pocitoch. Vety typu „Zbytočne sa bojíš, o nič nejde, nie si predsa cintľavka, pozri na Jožka, ako to zvládol,“ na vnútornej pohode nepridajú.

2. Vysvetľujte im všetko, na čo sa pýtajú, čo im je o pobyte mimo domova nejasné. Informácie im dodávajú istotu.

3. Pomôžte im s prípravou. Ale naozaj len pomôžte – zlatá stredná cesta – nech to nerobia samé, ale nech to ani nerobíte za nich.

4. Dovoľte im zobrať si so sebou všetko, čo chcú, aby im pripomínalo domov – obľúbená hračka, hrnček, deka...

5. Preberte s nimi, čo robiť, keď im bude smutno. Vysvetlite im, že je to prirodzené, smútok k odlúčeniu patrí. Teda žiadne „chlapi neplačú“.

6. Dohodnite si čas, kedy si zavoláte. Pre deti to bude znamenať istotu, pevný bod v neznámom, do ktorého idú.

7. Vytvorte si postupy na riešenie krízových situácií. Isteže, nemusia nastať a veríte, že ani nenastanú, deti však upokojí, ak budú vedieť, „čo v prípade, že...“

8. Uistite ich, že ak im bude veľmi ťažko, prídete po nich. Nenúťte ich zvládnuť odlúčenie za každú cenu. Nemusia byť ešte zrelé, nezáleží na tom, že ich o rok mladší sused je už na druhom tábore bez akýchkoľvek problémov. Každé dieťa je iné a jedinečné.

9. Nedávajte najavo deťom svoje obavy a úzkosti. Vyriešte si ich s inými dospelými, ktorí vám vedia pomôcť. „Bojím sa o teba,“ dieťaťu určite nehovorte. A naozaj sa snažte zbaviť toho pocitu. Verte dieťaťu i tomu, že všetko bude v poriadku.

10. Ak má dieťa veľké obavy, informujte o tom človeka, ktorý bude za dieťa zodpovedný – či už je to personál v tábore, stará mama a podobne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >