Obedy zadarmo by mohli mať aj žiaci prvých štyroch ročníkov na osemročných gymnáziách

TASR, gb, 3. mája 2023 o 04:45

Okruh detí, na ktoré možno poskytnúť dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom, by sa mohol rozšíriť o žiakov, ktorí navštevujú prvý až štvrtý ročník osemročných gymnázií. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dotáciách, ktorý do Národnej rady predložili poslanci.

Obedy zadarmo by sa mali rozšíriť.

Foto: Shutterstock.com

O dotácie by mohli požiadať osemročné gymnáziá do 10. septembra 2023 a poskytované by im mohli byť preddavkovo na obdobie od 1. septembra 2023 do 31. decembra 2023, a to najneskôr do 25. septembra 2023. Poslanci v dôvodovej správe uviedli, že návrh zákona by mohol pomôcť 11 000 deťom.

Od mája tohto roka majú obedy zadarmo deti základných škôl a posledných ročníkov materských škôl. Na dieťa v poslednom ročníku materskej školy je výška dotácie na stravu v sume 1,40 eura na deň. V prípade žiaka prvého stupňa základnej školy sa poskytne dotácia na stravu v sume 2,10 eura na deň.

Nárok na dotáciu ďalej vzniká aj škôlkarovi, ktorý síce nenavštevuje posledný ročník škôlky, ale žije v rodine, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo má príjem len do výšky životného minima.

Podľa prijatej novely dotáciu možno získať aj na všetky deti navštevujúce takú materskú školu, v ktorej polovica všetkých škôlkarov, s výnimkou posledného ročníka, pochádza z domácnosti, ktoré poberajú pomoc v hmotnej núdzi.

Dotácia na stravu vzniká aj žiakovi, ktorý si uplatňuje individuálny študijný plán a nezúčastňuje sa teda pravidelne na vyučovaní. Musí si však stravu odobrať v školskej jedálni. Nárok na dotáciu získavajú aj deti, ktoré majú diétne obmedzenie (celiakia, cukrovka), avšak škola im nie je schopná zabezpečiť vhodné stravovanie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >